: Jurica Galoic/PIXSELL

VELIKI INTERES JAVNOSTI: Umjetnički paviljon produžio radno vrijeme ‘Strasti stvaranja’

Autor: Hina

Skupna izložba predstavila je u proteklih više od tri mjeseca 25 autora

Izložba “Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght” u Umjetničkom paviljonu zatvara se u nedjelju, 14. siječnja, uoči čega će se posljednja tri dana njezina održavanja produžiti radno vrijeme galerije.

Iz Umjetničkog paviljona su izvijestili kako je radno vrijeme produženo radi velikog interesa publike, pa će se izložba u petak i nedjelju moći razgledati od 11 do 22 sata, a u subotu od 11 do 23 sata.

Ta skupna izložba, najveći izložbeni projekt Paviljona u prošloj godini, predstavila je u proteklih više od tri mjeseca 25 autora, dajući svojevrsni presjek razvoja europske likovne scene 20. stoljeća, od predstavnika kubizma, ekspresionizma do apstraktne i fantastične umjetnosti.

Predstavljeno je šezdesetak slika, skulptura, litografija, grafika, crteža, među ostalima, Chagalla, Picassa i Miroa te prvi put i dvadesetak djela Georgesa Braquea, koja su prikazala njegov opus od početka stoljeća do polovice šezdesetih 20. stoljeća.

Hrvatska publika imala je priliku premijerno vidjeti umjetnike koji se mogu pronaći u svim pregledima povijesti moderne i suvremene umjetnosti, poput Valeria Adamija, Barbare Hepworth, Pierrea Soulagesa, Jörga Immendorffa, Erroa , a prvi put su predstavljeni i američki umjetnici, Alexander Calder, Sam Francis, Ellsworth Kelly i Paul Jenkins.

Izložba je bila i svojevrsni presjek razvoja europske likovne scene, od kubizma i ekspresionizma do apstraktne umjetnosti svjedoči o strasti koju je osnivač fundacije Aime Maeght imao prema umjetnosti, ali i strasti samih umjetnika koji su mu pomagali izgraditi Fundaciju.

“Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght” uvela je Umjetnički paviljon u godinu u kojoj će se proslaviti 120 godina svoga osnutka, a koju će završiti velikom izložbom posvećenom hrvatskom slikaru Vlahi Bukovcu i njegovom pariškom profesoru Aleksanderu Cabanelu.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.