fbpx
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Večeras pratite svečanu dodjelu Nagrade ‘Vladimir Nazor’

Autor: M.T.

Svečana dodjela Nagrade „Vladimir Nazor” za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj održat će se u četvrtak, 17. lipnja, u 21 sat, na Hrvatskoj radioteleviziji, Prisavlje 3, Zagreb.

Dodjelu će izravno prenositi HTV na svom Prvom programu, a nagradu će dobitnicima uručiti ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora Nagrade „Vladimir Nazor“ akademik Zvonko Kusić.

Odbor „Nagrade Vladimir Nazor“ pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 7. svibnja 2021. godine donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2020. godinu u područjima književnosti, glazbe, kazališne i filmske umjetnosti, likovnih i primijenjenih umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Danilo Šerbedžija dobitnik je godišnje nagrade na području filma, a ona za životno djelo dodijeljena je redatelju Branku Ivandi. U kategoriji književnosti nagrađen je Marko Gregur, a za životno djelo esejistica Dubravka Oraić Tolić.

Doris Šarić Kukuljica dobitnica je godišnje nagrade s područja kazališne umjetnosti, a “Nazora” za životno djelo dobila je glumica Branka Cvitković.

Za operne i koncertne nastupe u 2020. nagrađena je Valentina Fijačko Kobić a Sretna Meštrović, pijanistica i glazbena pedagoginja, za životno djelo.

U polju likovnosti nagrađeni su Zlatko Kopljar za prošlogodišnje izložbe i još uvijek umjetnički aktivan doajen Juraj Dobrović, za životno djelo.

Na području pak arhitekture i urbanizma godišnju su nagradu dobili Tin Sven Franić, Vanja Rister i Ana Martinčić Vareško, dok je Vinko Uhlik, projektant brojnih zagrebačkih stambenih zgrada, nagrađen za cjeloživotni rad.
Dobitnici Nagrade “Vladimir Nazor“ za 2020. godinu:

Književnost

Dubravka Oraić Tolić, nagrada za životno djelo

Marko Gregur, godišnja nagrada za roman Vošicki

Glazba
Sretna Meštrović, nagrada za životno djelo

Valentina Fijačko Kobić, godišnja nagrada za operne i koncertne nastupe u 2020. godini

Filmska umjetnost

Branko Ivanda, nagrada za životno djelo

Danilo Šerbedžija za film Tereza 37

Kazališna umjetnost

Branka Cvitković, nagrada za životno djelo

Doris Šarić-Kukuljica, godišnja nagrada za ulogu Elze u drami Dobro je dok umiremo po redu Ivora Martinića, u režiji Aleksandra Švabića, Zagrebačko kazalište mladih

Likovne i primijenjene umjetnosti

Juraj Dobrović, nagrada za životno djelo

Zlatko Kopljar, godišnja nagrada za izložbu Tenebroso u Gradskom muzeju u Varaždinu te postavljanje skulpture K19 na Šetalište Vatroslava Jagića u Varaždinu

Arhitektura i urbanizam

Vinko Uhlik, nagrada za životno djelo

Tin Sven Franić, Vanja Rister, Ana Martinčić Vareško, godišnja nagrada za Kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.