fbpx

Uskoro počinje 2. sezona jedne od najzanimljivijih emisija iz kulture!

Autor: M.T.

Jedna od najzanimljivijih emisija iz kulture „KolibriS” koju vodi povjesničarka umjetnosti i nezavisna kustosica Sonja Švec Španjol ulazi u drugu godinu svog rada u kojem nudi atraktivne razgovore s umjetnicima. Premijera prve epizode u drugoj sezoni emitirat će se na youtube kanalu emisije 29. rujna u 20 sati na linku  https://www.youtube.com/watch?v=Sr6rkjhYE40

Kako za Dnevno.hr ističe Sonja Švec Španjol emisija je lansirana 2020. godine s ciljem predstavljanja i promicanja kvalitetnih umjetnika/ica i projekata, ali i razgovora o ključnim problemima s kojima se susreću svi koji djeluju u području umjetnosti. 

Emisija KolibriS emitira se jednom tjedno u trajanju od 50 minuta na osam televizija u Hrvatskoj, (Plava tv, Kanal Ri, Varaždinska televizija, Osječka tv, TV Jadran, Dubrovačka televizija, Trend TV i Diadora TV), dok je srijeda rezervirana za premijerno emitiranje novih epizoda s početkom u 20 sati na youtube kanalu emisije KolibriS (https://www.youtube.com/EmisijaKolibriS), a tada se, kako ističe voditeljica, u live chatu pridruži i aktualni gost ili gošća emisije te ih gledatelji mogu pitati sve što ih zanima dok premijerno gledaju novu emisiju. 

Sonja Švec Španjol je emisiju osmislila kao razgovor jedan na jedan unutar kojeg se predstavlja samostalno umjetničko djelovanje gosta te se obrađuju relevantne teme iz područja umjetnosti poput mogućnosti samostalnog umjetničkog djelovanja, percepcije i valorizacije umjetnosti i kulture u Hrvatskoj, problema smanjene satnice likovne kulture u obrazovnom sustavu kao i mogućnosti izlaganja i etabliranja na umjetničkoj sceni u Hrvatskoj i inozemstvu uz niz drugih relevantnih tema usko vezanih uz umjetnost i kulturu.

Od samog početka jedan od glavnih ciljeva emisije KolibriS jest decentralizacija Hrvatske što je ostvareno ugošćivanjem umjetnika/ica i djelatnika/ica u kulturi iz cijele zemlje kako bi se ukazalo na kvalitetne pojedince i projekte koji se odvijaju diljem Hrvatske. 

Ono što emisiju KolibriS čini jedinstvenom u Hrvatskoj jest činjenica da ju vodi i uređuje osoba iz struke – povjesničarka umjetnosti s dugogodišnjim djelovanjem kao nezavisna kustosica koja ima direktan uvid u život i djelovanje hrvatskih umjetnika/ica – njihovog duhovnog i stvaralačkog bogatstva, ali i problema s kojima se umjetnici susreću u svakodnevnom životu i svom umjetničkom djelovanju. Emisija KolibriS u fokus stavlja pojedinca – gosta/gošću, dok je prezentacija njihovog umjetničkog opusa popratni sadržaj. Naime, cilj je usmjeriti pažnju gledatelja na ljude koji stoje iza umjetničkih djela, na pojedince koji stvaraju likovne, glazbene, književne, filmske, kazališne i ine umjetničke opuse te ih na taj način potaknuti da dodatno istraže opuse i djelovanje gostiju koji su predstavljeni.

Emisija je započela s emitiranjem u lipnju 2020. godine na youtube kanalu, da bi od jeseni 2020. počela s emitiranjem na lokalnim i regionalnim televizijama. 

Od lansiranja emisije u lipnju 2020. godine do danas tj. u posljednjih godinu dana emitirano je 37 epizoda i ugošćeno isto toliko umjetnika/ica i djelatnika/ica u kulturi. Kroz emisiju KolibriS mogućnost predstavljanja dobili su najrazličitiji umjetnici/ice te su obrađena raznolika umjetnička područja – od vitraja, crteža, grafike, ilustracije, karikature, slikarstva, konceptualnih radova, performansa, skulpture, stakla, papertoysa, lutkarstva, ulične umjetnosti/streetarta, fotografije, filma, kazališta, keramike, umjetničkog nakita, mode i dizajna, tetoviranja, književnosti, glazbe, obrazovnog sustava i važnosti likovnog odgoja u školama, profesorskih iskustava predavanja na likovnim akademijama, kustoskih poslova i vođenja privatnih i gradskih galerija pa sve do vođenja portala koji promiču umjetnost i kulturu te predstavljaju kvalitetne pojedince. Vizualni identitet emisije potpisuje Mateja Rusak, a produkciju Broadcast.hr. 
Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.