fbpx
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Umrla cijenjena zagrebačka glumica i književnica ZDENKA HERŠAK

Autor: Sanja Plješa

Glumica Zdenka Heršak, dugogodišnja članica glumačkog ansambla kazališta Gavella, preminula je u petak u Zagrebu u 92. godini.

Zdenka Heršak rođena je u Zagrebu, 19. kolovoza 1928. godine. Odrasla je na zagrebačkoj Savici, u svom rodnom gradu završila je Zemaljsku glumačku školu, nakon čega je dvije godine bila članica studija Jadran filma.

Kratko je bila u dubrovačkom kazalištu te je nastupala kao balerina u Hrvatskom narodnom kazalištu, a kad je Branko Gavella osnovao teatar u Frankopanskoj, pridružuje se njegovom ansamblu, čijom članicom ostaje sve do odlaska u mirovinu, podsjećajući iz kazališta Gavelle.

Neke od nezaobilaznih predstava u kojima je igrala su Držićev i Škiljanov ‘Dundo Maroje’ iz 1955., gdje je kao Laura na pozornicu tijekom osam godina igranja izašla 130 puta, zatim legendarno Krležino i Radojevićevo ‘Kraljevo’, od 1970. do 1982. odigrano 173 puta; ili pak von Horváthove ‘Priče iz Bečke šume’ u Spaićevojh režiji, koje su zabilježile više od stotinu izvedaba; a pamti ju se i kao Kobilu u ‘Balkonu’ J. Geneta, Babakinu u ‘Ivanovu’ A. P. Čehova, Bessie Burgess u predstavi ‘Plug i zvijezde’, po S. O’Caseyu, Mary u ‘Spašenim’ E. Bonda, Mariolu u ‘Gle, kako dan lijepo počinje’ Z. Bajsića, Majoricu Beregi ‘U pozadini’ M. Feldmana… Nastupala je i u drugim kazalištima u Zagrebu, te u Rijeci, Šibeniku, Dubrovniku…, podsjećaju iz kazališta Gavella.

Pojavila se u više od 60 filmova i serija, a među njezinim najvažnijim ulogama su o filmovima “Kužiš stari moj”, ‘Seljačka buna 1573.’, ‘Događaj’, ‘Hoću živjeti’, ‘U raljama života’, ‘Ne daj se, Floki’, ‘Leo i Brigita’, ‘Duga mračna noć’ te serije ‘Naše malo misto’, ‘Nepokoreni grad’, ‘Smogovci’, ‘Putovanje u Vučjak’, ‘Bitange i princeze’.

Osim izuzetne glumačke karijere, Zdenka je Heršak je objavila desetak knjiga.

U 87. godini života preminuo istaknuti hrvatski povjesničar, akademik Tomislav Raukar
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.