HIA

U varaždinskom HNK-u premijera predstave Luđak i opatica: ‘Svijet teži k masovnosti, a individualci će nestati’

Autor: Hina

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u srijedu navečere premijerno je izvedena predstava „Luđak i opatica“ Stanislawa Ignacyja Witkiewicza, a varaždinska adaptacija u režiji Jasmina Novljakovića hrvatska je praizvedba ovog djela.

 Novljaković, kojemu je ova prva režija u varaždinskom kazalištu, istaknuo je da je Witkiewicz, koji je pisao 20-ih godina prošlog stoljeća, jedan od najznačajnijih novootkrivenih pisaca te izuzetna osoba poljske umjetnosti, a njegovo djelo vrlo je aktualno.

 „Njegov utjecaj se osjeća i do danas. Jedan od najvećih kazališnih redatelja 20. stoljeća Tadeusz Kantor je zapravo cijeli svoj ‘teatar smrti’ bazirao na Witkiewiczu. Meni je izuzetno drago da se varaždinsko kazalište odlučilo postaviti ‘Luđaka i opaticu’ jer je to jedno od njegovih najznačajnijih djela“, rekao je redatelj, dodavši kako u svakom Witkiewiczevom djelu glavi junak ima dio autora.

 U „Luđaku i opatici“ glavni lik, pjesnik i umjetnik, završava u ludnici i to je metafora Witkiewiczeve osnovne filozofske teze da svijet teži k masovnosti i da će individualci nestati.

 „Postoji samo masovna kultura, gdje je svaki individualizam opasan jer otvara mogućnost za slobodu, za drugačije mišljenje“, naglasio je Novljaković.

 Naslovne uloge Mieczyslawa Walpurga i sestre Anne tumače Marinko Prga i Elizabeta Brodić, kojoj je to prva uloga u varaždinskom kazalištu.

 „Bilo je jako zanimljivo raditi, jako psihički naporno, ali prekrasno. Zato što je Witkiewicz napravio djelo koje je turbulentno. Tiče se svih nas, pogotovo umjetnika koji pokušavamo nešto reći na sve moguće načine, a nije nam dopušteno. Aktualno je nama osobno, ali i generalno je aktualno“, kazala je Brodić.




 Glumačkog ansambla čine i Ivana Zanjko, Zdenko Brlek, Filip i Nikša Eldan, Jakov Jozić i Darko Plovanić.

 Unatoč temi koja vrlo ozbiljno progovara i o našem vremenu „Luđak i opatica“ obiluje i scenama u kojima do izražaja dolazi specifični Witkiewiczev humor koji je blizak i današnjem gledatelju.
Varaždinski HNK s ovom predstavom gostovat će u Sloveniji, u Celju, krajem studenoga.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.