U Finskoj otvorena izložba u čast Nikoli Tesli

Autor: hina

Riječ je o pokretnoj multimedijskoj izložbi koja je prvi put prezentirana u palači UNESCO-a u Parizu u rujnu 2006., povodom proglašenja te godine Godinom Nikole Tesle.

Izložba “Nikola Tesla – čovjek koji je osvijetlio svijet” otvorena je u četvrtak na finskom Sveučilištu Alvar Aalto u Espoou na inicijativu veleposlanstva RH u Finskoj, a u organizaciji ministarstva kulture, Tehničkog muzeja i Hrvatskog povijesnog muzeja, priopćio je u petak MVPEI.

Riječ je o pokretnoj multimedijskoj izložbi koja je prvi put prezentirana u palači UNESCO-a u Parizu u rujnu 2006. u povodu proglašenja te godine Godinom Nikole Tesle. Izložba, koja će biti otvorena do 30. svibnja, dosad je gostovala u Bratislavi, Košicama te Madridu.


Autori koncepcije i tekstova su Matea Brstilo Rešetar iz Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu i Renato Filipin iz Tehničkog muzeja u Zagrebu, a likovni postav potpisuje dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović.

Svečano otvorenje

Izložbu je otvorio dekan Fakulteta za znanost i tehnologiju na Sveučilištu Alvar Aalto, Matti Pursula, koji je, uz zahvalu na organizaciji izložbe o Tesli i njegovim doprinosima svjetskoj znanosti, rekao kako će ova izložba pridonijeti i daljnjem jačanju ionako dobrog partnerstva Finske i Hrvatske u područjima obrazovanja, znanosti i istraživanja. Autor izložbe Mario Filipin detaljno je predstavio život i rad Nikole Tesle, navodi se u priopćenju.

Hrvatski veleposlanik u Finskoj Damir Kušen zahvalio je Sveučilištu i svim institucijama koje su pridonijele organizaciji izložbe i posebno je istaknuo da je upravo Finska, kao globalna predvodnica visoke tehnologije i inovacija, odlično mjesto za prezentaciju Teslinih vrhunskih izuma i postignuća.

Otvorenju izložbe, uz potpredsjednika Sveučilišta Jormea Kyyra, državnog podtajnika u finskom ministarstvu vanjskih poslova Pekke Huhtaniemia, direktora Tehničkog muzeja Davora Fulanovića, nazočili su i brojni profesori i studenti, te predstavnici diplomatskog zbora i hrvatske zajednice u Finskoj, stoji u priopćenju.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.