U Beču otvorena izložba “Hrvatska kolijevka europske kulture”

Autor: M. Ć. / Hina

Izložba "Hrvatska-kolijevka europske kulture umjetničko blago 800.-1300." otvorena je u četvrtak navečer u nazočnosti brojnih uglednika iz svjetovnog i crkvenog života Austrije i Hrvatske. Izložba je otvorena u Katedralnom muzeju (Dommuseum) pri crkvi sv. Stjepana u Beču.

Izuzetna izložba, kako je naglašeno pri otvaranju, pruža jedinstven i cjelovit uvid u razdoblje bogatog hrvatskog umjetničkog stvaralaštva ranog srednjovjekovlja.

Izloženo je 50 majstorskih djela primijenjene, kamenoklesarske i kiparske umjetnosti te slikarstva na drvu i pergameni koji sežu od raskošno oslikanih rukopisa do bjelokosnih diptiha i dragocjenih srebro pozlaćenih relikvijara.


Otvarajući izložbu glavni tajnik austrijske Biskupske konferencije Agidius J. Zsifkovics zaželio je Hrvatskoj što skoriji pristup u EU istaknuvši kako je Hrvatska nezaobilazni dio europske obitelji što dokazuje ova veličanstvena izložba. “Hrvatsku i Austriju vežu povijesne spone i izuzetna svekolika pa tako i crkvena suradnja, u prošlosti i sadašnjosti, a još bolja u budućnosti”.

– Ovo je jedna od izložbi u bogatoj kulturno suradnji Hrvatske i Austrije – rekao je ministar kulture Božo Biškupić koji je večerašnji kulturni događaj nazvao “svečanošću umjetnosti”.

-Izložba govori vrlo jasno o hrvatskoj pripadnosti Europi jer se ovdje odražava europska kultura na hrvatskim prostorima kao i hrvatski doprinos europskoj kulturi – istaknuo je Biškupić dodavši da će u vremenu kada se Hrvatska nalazi na pragu punopravnog članstva EU ova izložba nesumnjivo pridonijeti daljnjem jačanju hrvatsko-austrijskog prijateljstva i otvoriti prostor budućim kulturnim zbivanjima u bilateralnim odnosima posebice kulturnim Hrvatske i Austrije.

Kolijevka europske kulture

Austrijska ministrica kulture Claudia Schmied kazala je da joj je izuzetno zadovoljstvo biti nazočna na ovom značajnom događaju koji je nazvala “draguljem u zajedničkoj suradnji i povezanosti dvije prijateljske države” ocijenivši da je izložba “bitni doprinos Hrvatske europskom kulturnom naslijeđu”.

– Velika nam je čast prikazati ovu dragocjenu izložbu u Dommuseumu koja se prvi put u ovom obliku predstavlja izvan Hrvatske – rekao je direktor Katedralnog muzeja Bernhard Boehler.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako je izložba potvrda bliske povezanosti, suradnje i partnerstva dvaju glavnih gradova Zagreba i Beča izrazivši veliko zadovoljstvo što se “najvrednije hrvatsko blago ranog srednjovjekovlja predstavlja u partnerskom i prijateljskom Beču”.
Eksponati na izložbi posuđeni su iz brojnih sakralnih institucija i zbirki diljem Hrvatske. Izložba koja traje do 12. lipnja organizirana je u suradnji bečkog Dommuseuma i zagrebačke Galerije Klovićevi dvori.

Usporedo s izložbom Kolijevka europske kulture, umjetničko blago 800.-1300.” u Kabinetu Dommuseuma izložen je i slikarski ciklus pod naslovom “Memorija mediterranea” hrvatskog suvremenog slikara Matka Trebotića koja traje do 24. travnja.

Autor:M. Ć. / Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.