FRANCUSKI PAVILJON (FOTO: DAMIR ŽIŽIĆ)

Tri godine istraživanja Francuskog paviljona urodit će izložbom: Posljednja je u nizu, a evo i zašto

Autor: Hina

Studentski centar u srijedu otvara dvije izložbe čija je kustosica Marta Kiš – u Galeriji SC,  Damir Žižić izlaže seriju fotografiju “Arhiv promjene”, dok će u Francuskom paviljonu svoje najnovije radove predstaviti umjetnici Ana Hušman, Marko Tadić i Ištvan Huzjan.

Iz Kulture promjene kažu kako su te izložbe oproštajne i predstavljaju njihov izložbeni rezime te podsjećaju kako se  u tri godine istraživanja Francuskog paviljona, taj prostor izdigao i stvorio svoj kulturni identitet.

“Izložba Hušman/Huzjan/Tadić, na žalost, posljednja je u nizu. Trenutačni kontekst amaterizacije i administracije koje preuzimaju kuriranje čitavoga prostora Studentskog centra, vrlo vjerojatno, u budućnosti dovodi do stvaranje jednog od nemjesta, prostora tranzicije, anonimnosti, bez dubokih veza i dovoljno značaja da bi ga se moglo smatrati mjestom”, istaknula je u najavi izložbi njihova kustosica Marta Kiš.

Izložene fotografije Damira Žižića ujedno predstavljaju vrijedan arhiv svega što se u Kulturi Studentskog centra zbivalo unazad dvanaest godina, a što je ljetos prilično nasilno prekinuto, ističe se u najavi.

Žižićeva  suradnja s Kulturom promjene SC-a započela je 2006. na &TD-ovoj predstavi “Grmače”, kada je još kao student u tom prostoru vidio mogućnost za rad i učenje. Nakon angažmana u kazalištu, radio je i za tamošnje festivale, izložbe, razgovore, predavanja, radionice, koncerte.

“Prenoseći informaciju te su se fotografije koristile kao materijali za medije, za vizuale za najave i promicanje predstava, kao dokument otvorenja, ali one koje nisu odabrane za tu svrhu nose informacije o onim ‘nevidljivim’ trenucima, momentima iza scene, brojnim ljudima koji su dio programa iako ne u prvom planu ili čestoj publici koja i sama stvar kontekst”, dodaje se.

Po riječima kustosice Marte Kiš, nakon obnove prostor Francuskog paviljona zadržao je svoju izložbenu funkciju, no kontekst u kojem se nalazi potpuno se promijenio – njegova veličina, neklasična akustika, promjenjiva rasvjeta, a ponajprije nedodirljivost zaštićenoga spomenika nametnuli su izazovne uvjete koji su preokrenuti u istraživačke izazove.

“U ovo posljednje istraživanje, Marko Tadić pozvao je Anu Hušman i Ištvana Huzjana. Svojom interakcijom, radovima koji se susreću, oni prazan prostor pretvaraju u mjesto”, napomenula je Kiš, dodavši da osim što umjetnici svojim intervencijama prostor Paviljona čine mjestom stvarajući njegovu izložbenu povijest, tvoreći njegov identitet, pojmovi prostora i mjesta dio su njihovih individualnih istraživanja te ih, iako s različitim umjetničkim rezultatima, povezuju.

Marko Tadić unutar te izložbe gradi parcijalne prostore za izlaganje radova koji služe kao potpora radovima triju autora, Ana Hušman u nizu suptilnih zvukovnih, vizualnih i dijaloških zapisa ukazuje, kroz elemente koje nalazimo u kuhinji, na položaj žene u društvu, dok se skulpturalna instalacija Nanosi Ištvana Huzjana sastoji od pet zasebnih cjelina koje povezuje metoda kojom ih razvija.

Izložba “Arhiv promjene” bit će otvorena do 22. studenog, a izložbu Hušman/ Tadić/ Huzjan do 17. studenog.

Autor:Hina
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.