fbpx
Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla

Tehnički muzej pokazao omiljenu atrakciju, prošećite na ugodnih 20 stupnjeva iznimno vrijednim postavom

Autor: Dnevno.hr/ T.Š.

Tehnički muzej Nikola Tesla objavio je na Facebooku atmosferu iz svoje najpopularnije atrakcije – rudnika Barbare.

“Naš rudnik trenutno je najpoželjnije mjesto za boravak zahvaljujući temperaturi od samo 20,4 stupnja. Nažalost, nemamo grijanje/hlađenje u muzeju pa je na galeriji 35 stupnjeva…”, napisali su u objavi na Facebooku.

Rudnik u srcu grada

Rudnik u Tehničkom muzeju – Jama Barbara iznimno je vrijedan muzejski postav, stoji na stranicama Tehničkom muzeja i vjerni je prikaz rudarskoga horizonta za eksploataciju ugljena, željezne rude, boksita te ruda olova, cinka i srebra.


Rudarska jama ukupne duljine od više od tristo metara, s najvećom dubinom od šest metara, posjetiteljima pruža vjeran i upečatljiv doživljaj pravoga rudnika. Jedna od značajki muzejskog rudnika jest da su u njemu u prirodnoj veličini prikazane sve vrste podgrada koje se upotrebljavaju u rudarstvu, i to u punoj raznolikosti materijala (drvo, metal, opeka, armirani beton itd.) i oblika.

“Povijest Rudnika počinje pozivom Savjeta Tehničkog muzeja, u suradnji s tadašnjim direktorom Muzeja Predragom Grdenićem, Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu da se uključi u izradu projekta rudarskog odjela u Muzeju na površinskome i u podzemnome izložbenom prostoru. Fakultet se rado odazvao pozivu jer se tako promovirao rudarski studij te je to ujedno bila prilika za očuvanje tehničke kulture i tradicije vezane uz hrvatske rudnike. Olakotna okolnost bila je mogućnost da se rudnik izgradi u prirodnoj veličini u podzemnim prostorima Muzeja koji su služili za ventilaciju izložbenog prostora nekadašnjeg Velesajma. Za izradu projekta rudarskog odjela bio je zadužen prof. dr. sc. Vladimir Abramović, koji je tada bio asistent na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Osim u stvaranju rudarskog odjela u Muzeju profesor je sudjelovao i u svim naknadnim obnovama Rudnika”, piše na stranicama Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Jama Barbara

Kroz Rudnik su dosad prošla gotovo dva milijuna posjetitelja. Od samoga se početka njime koriste nastavnici i studenti Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta za održavanje pojedinih segmenata svoje teorijske i praktične nastave te je u njemu izrađeno nekoliko diplomskih radova.

Nakon posljednje obnove 1995., rudarska jama dobila je i svoje ime: Barbara, navodi se na stranicama muzeja. Baš kao što nalaže rudarska tradicija, i muzejska jama dobila je žensko ime – po zaštitnici rudarâ Svetoj Barbari.
Autor:Dnevno.hr/ T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.