Foto: Sreenshot

Svemirski psi i rajčice susreću Wagnera u Dokukinu

Autor: M.T.

Nakon filma “Izvan sadašnjosti”, svemirskog dokumentarca o posljednjem sovjetskom kozmonautu, Sergeju Krikaljevu, koji je na svemirskoj postaji proveo čak deset mjeseci, koji je bio u programu ovaj tjedan, Dokukino najavljuje nove naslove.

Idući tjedan, 12. srpnja, prikazat će se “Space Dogs” Else Kremser i Levina Petera, autorskog tima koji proučava napuštene pse ruske metropole, uz čimpanze i kornjače, koji su proživjeli brojne eksperimente, testove i eksploatacije u ime znanosti i sovjetskih svemirskih postignuća.

Prije nego što je postala prvo živo biće odaslano u svemir i time u sigurnu smrt, Lajka je bila među lutalicama na moskovskim ulicama, a legenda kaže, tamo se i vratila nakon svoje smrti, u društvo svojih potomaka skitnica. U skladu s time film je i svojevrsna dokumentaristička bajka uz elemente fikcije u kojoj su psi reinkarnirani u nove živote.

Nakon premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Locarnu i dva priznanja žirija, “Space Dogs” je osvojio brojne nagrade diljem svijeta, a hrvatsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Subversive Festivalu gdje je proglašen najboljim filmom.

Sedam dana kasnije prikazat će se “Apollo 11” Todda Douglasa Millera, koji daje posve nov pogled na povijesni trenutak čiji značaj još nije izblijedio – putovanje trojice astronauta, Neila Armstronga, Buzza Aldrina i Michaela Collinsa.

“Miller dočarava isključivo koristeći se originalnim audiovizualnim materijalima, arhivskim snimkama i fotografijama, kao i 70-mm filmom ranije nepoznatim javnosti, u maniri izravnog filma, bez korištenja voice-overa”, kažu iz Dokukina.




Film je osvojio niz nagrada i priznanja, od nagrada Emmy u kategorijama montaže, oblikovanja i montaže zvuka za nefikcionalni film, nagrade za montažu na Filmskom festivalu u Sundanceu 2019., nagrade Peabody i mnogih drugih nagrada udruženja američkih kritičara.

Za 26. srpnja najavljen je film “Kad rajčice susretnu Wagnera” Marianne Economou, smješten u maleno selo u Grčkoj bez trgovina, škole i svećenika, ali s ljudima koji zajedno uzgajaju organske proizvode od rajčice, čime revitaliziraju mjesto.

Premijeru je imao na Međunarodnom filmskom festivalu Berlinale 2019., bio kandidat za nagradu Oscar sljedeće godine, a u međuvremenu i osvojio čitav niz priznanja i nagrada, među kojima se izdvaja nagrada FIPRESCI na Festivalu dokumentarnog filma u Thessalonikiju.




Projekcije u idućem mjesecu otvara 2. kolovoza film “White Riot” Rubike Shah, koji odvodi gledatelje u Ujedinjeno Kraljevstvo krajem sedamdesetih, kada javni prostor sve više pune fašističke i ksenofobne izjave i tendencije u jeku političkog uzleta Nacionalne fronte.

Tada se okupljaju britanski aktivisti, reggae/ska i punk rock glazbenici (The Clash, Tom Robinskon, X-Ray Spex, Steel Pulse, Sham 69) u inicijativi Rock Against Racism, organiziraju posebne koncerte i putem fanzina Temporary Hoarding u mladima bude želju za promjenama. Film donosi dosad neobjavljene arhivske snimke i intervjue sa sudionicima pokreta.

Film je nagrađen na brojnim festivalima diljem svijeta, među ostalima na Filmskom festivalu u Londonu (nagrada Grierson), Međunarodnom filmskom festivalu Berlinalu 2020. i Međunarodnom festivalu nezavisnog filma IndieLisboa 2020.

Film “Usidjelice”, čiju režiju potpisuju Shosh Shlam i Hilla Medalia, prikazuje se 9. kolovoza, prati odvjetnicu, radijsku voditeljicu i profesoricu, tri obrazovane, uspješne i moderne žene u svojim tridesetima koje su “sheng nu”, odnosno neudane žene.

Iz Dokukina kažu kako, uz 30 milijuna muškaraca više nego žena u Kini, ženama gotovo da nije dopušteno biti bez partnera; ili će uploviti u brak ili u život pun predrasuda, kao što im uporno daju do znanja članovi obitelji i šire zajednice.

Nagrađivane redateljice i producentice otišle su u Kinu ne bi li se kroz živote nezavisnih neudavača osvrnule na društvene probleme države opterećene antinatalitetnom politikom prošlosti, a za svoj su uradak nagrađene, između ostalog, na Filmskom festivalu te na Filmskom festivalu DocAviv.

“Put oko svijeta u mojim godinama” Aye Koretzky, na programu 16. kolovoza, proučava uspomene i suvenire oca koji je putovao Sovjetskim Savezom, sjeverom Afrike, Europom i SAD-om. Njegove fotografije iz ’70-ih isprepliću se sa snimkama koje je autorica snimila Super8-icom, a na kojima vidimo njezina oca u kasnim godinama, kako crta u svom vrtu i manipulira negativima starih fotografija.

Za svoje ostvarenje autorica je osvojila nagradu za najbolji debitantski film (Bright Future Award) na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu 2019.

Posljednji film u programu na otvorenom bit će 23. kolovoza “Nomad: Stopama Brucea Chatwina” Wernera Herzoga, posvećen tom engleskom putopiscu i nomadu, redateljevom prijatelju koji je bolovao od AIDS-a i kad više nije mogao putovati, svoj je ruksak s putovanja poklonio Herzogu.

Trideset godina poslije Herzog je krenuo na putovanje s njegovim ruksakom na leđima, nadahnut zajedničkom ljubavi prema nomadskom stilu života.

“Nomad je Herzogov izrazito intiman i hvaljen portret dragog prijatelja i suradnika prepun arhivskih otkrića i filmskih isječaka, dirljiva priča o izgubljenim plemenima i nekim dalekim vremenima u kreativnom prijateljstvu dvoje sanjara”, ističe se.

Kinopremijera bila je na Filmskom festivalu u Tribeci 2019., nakon čega je prikazan na filmskim festivalima i televizijskim programima diljem svijeta.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.