Summit velikih imena arhitekture

Autor: Dnevno/M.T.

Kako Međunarodna škola arhitekture u Grožnjanu slavi svoju tridesetu obljetnicu, u vrijeme održavanja škole do 10. kolovoza, kroz dijalog s predavačima sa svih strana svijeta o budućnosti arhitektonske prakse, inicirat će izradu svojevrsnog manifesta u vremenskoj kapsuli koja će biti utkana u temelj budućeg kulturnog centra te otvorena za trideset godina, 10. kolovoza 2049. godine.

Ovogodišnji susret arhitekata bit će manje studenska radionica, a više summit profesora i stručnjaka iz cijelog svijeta koji će analizirati stanje arhitektonske prakse kako bi dali specifikacije i smjernice za sljedećih trideset godina. Sudionici će materijalizirati svoje vizije u zbirku ideja i poruka pohranjenoj u vremenskoj kapsuli koja će biti javno objavljena 2049. godine.

Pozivu su se odazvali Yui i Takaharu Tezuka iz Tokija, David Mikhail iz Londona, Eva Alvarez i Carlos Gomez iz Valencije, Juan Freire iz Mexico Cityja, Malgorza Kadziela i Katarzyna Ujma-Wasowicz iz Katowica, Antonino Saggio iz Rima i Krešimir Rogina iz Zagreba, sve redom iznimno priznati arhitekti, vlasnici mnogobrojnih priznanja i nagrada. Primjerice, Yui i Takaharu Tezuka, arhitekti-inovatori, osmisli su otvoreni, kružni dječji vrtić, Fuji Kindergarten, koji se smatra za jedan od najboljih vrtića na svijetu. Bračni par Tezuka česti su gosti Međunarodne škole arhitekture u Grožnjanu te su i vodeći predavači i na ovogodišnjoj školi uz Krešimira Roginu.

Vremenska kapsula bit će pohranjena 9. kolovoza 2019. u 18 sati, a svečanosti mogu prisustvovati i posjetitelji.

Autor:Dnevno/M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.