fbpx

Stiže nam drugo izdanje Dance Inn/Out festival: Evo što nas sve očekuje u sklopu manifestacije

Autor: Dnevno.hr / M.T.

Drugo izdanje Dance Inn/Out festivala u 2020. godini uključuje nove predstave Studija za suvremeni ples i Zadarskog plesnog ansambla – riječ je o radovima “Spektakl” Irme Omerzo koja će biti izvedena u nedjelju, 18. listopada, u 17 sati, na igralištu Elipsa (ulica Izidora Kršnjavog) te predstavi “Portreti” Aleksandre Janeve Imfeld koja će biti izvedena u srijedu, 21. listopada, u 20 sati, u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Dance Inn je pop up festival usmjeren na suvremenu plesnu i izvedbenu umjetnost i live art, a u organizaciji kazališne skupine de facto. Osnovan prije četiri godine, ovaj festival, ovisno o temi koju propituje, uključuje različite umjetnike, umjetničke kolektive, institucije i prostore kako bi u kratkom vremenu obuhvatio širu kulturnu zajednicu. Kroz plesne radionice, prezentacije predstava i projekata, debate, susrete i događaje, festival za cilj ima istraživati nove načine prezentacije umjetničkih radova, poticanje umrežavanja s lokalnom i međunarodnom zajednicom te poticanje umjetničke kreacije, razmjene znanja i iskustva te intenziviranje suradnje umjetnika. U protekle tri sezone Dance INN je kroz suradnju s Teatrom ITD, KNAP-om, Akademijom dramske umjetnosti, LADO-m i LAUBOM ispitivao različite mogućnosti i prostore za ples i suvremeno kazalište u Zagrebu; ove pak godine, zbog aktualne epidemiološke situacije, dio programa se održava na otvorenom prostoru.

Nova predstava SPEKTAKL Studija za suvremeni ples u koreografiji Irme Omerzo preispituje nasljeđe ovog najstarijeg hrvatskog plesnog ansambla. No, umjesto klasične hommage predstave, autorica tradiciji Studija pristupa koristeći je za postavljanje pitanja o uvjetima, značenjima i razlozima zajedništva danas, na sceni i izvan nje. Generirajući plesni vokabular iz odabranih fotografija predstava u produkciji Studija, konkretnog plesačkog iskustva izvođačica i masovnih “spektakularnih” koreografija, u ovom radu Omerzo ispituje perspektive unisonog kretanja i mogućnosti njegova dekonstruiranja tragajući za granicama, okvirima i kombinacijama zajedništva. Naslov predstave pritom je istovremeno i referenca na fascinaciju unisonim pokretom u mainstream kulturi, ali i podsjećanje na potencijal koji izvire kao posljedica njegove ustrajnosti.

Predstavu izvode Ana Mrak, Ana Vnučec, Martina Tomić, Ida Jolić i Tea Maršanić. Dina Ekštajn je asistentica koreografkinje, dramaturgiju potpisuje Jasna Jasna Žmak, glazbu Stanislav Kovačić, scenograf je Vanja Magić, a kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin. Producenti su Tena Bošnjaković i Ivan Mrđen.

Predstava “Portreti” Zadarskog plesnog ansambla i koreografkinje Aleksandre Janeve Imfeld rezultat su presjeka pet različitih identiteta. Označavaju vremensku točku u kojoj se međusobno prelamaju različiti individualni pogledi, uspomene i osobno uvjetovane perspektive. Svaka od plesačica, polazeći od vlastitog poimanja portreta, donosi specifičnu interpretaciju svojih iskustvom uvjetovanih poimanja te ulazi u intimni prostor konstruiranja značenja između vlastitog stava i grupnog (ne)razumijevanja. Konstruirano značenje novi su portreti inspirirani slikom, riječi, pjesmom, fotografijom, dragom osobom, idolom, poznanikom, stihom, ili jednostavno uspomenama. Pet različitih portreta nepredvidljivo se poigrava s vremenom, stapajući se u zajedničke slike, iz kojih se u (ne)određenom ritmu izdvajaju individualni portreti kojima izvođačice ističu vlastiti značaj i interpretaciju u prvi plan.

Predstavu izvode Filipa Bavčević, Koraljka Begović, Patricia Gospić, Nataša Kustura i Josipa Štulić. Oblikovanje svjetla potpisuje Saša Fistrić, a zvuka Miro Manojlović. Kostimografiju i scenografiju osmislio je autorski tim. Gostovanje predstave realizirano je u suradnji s plesnim centrom Tala i Platforma hr.

Autor:Dnevno.hr / M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.