Pixabay

ŠOKANTNO: Turisti ostali pred vratima, zatvorena atenska Akropola

Autor: Hina

Prosvjed zaposlenika grčkog ministarstva kulture u četvrtak je zatvorio drevnu atensku Akropolu, najpopularniju gradsku atrakciju zbog čega se stvorio dugačak red turista koji su ostali pred ulazom.

Radnici su održali 24 satni prosvjed zbog straha da će neke državne znamenitosti biti privatizirane, dok vlada s druge strane to niječe.

Neka arheološka nalazišta i nekoliko muzeja su zatvoreni zbog štrajka, među kojima su Akropola i Partenon, ruševine drevnog grčkog hrama koji je izgrađen u čast božice Atene na vrhu brda koje ima pogled na cijeli grad.

“Razočarani smo. Ovdje smo samo jedan dan i nećemo uspjeti posjetiti Akropolu”, rekao je njemački turist Alexander Walter samo nekoliko metara od ograde na kojoj su prosvjednici objesili plakat s natpisom “NIJE NA PRODAJU”.

Nekoliko radnika je držalo plakat na kojemu je pisalo “Arheološka kultura zemlje nije na prodaju.”

Radnici zahtijevaju reakciju vlade o tome koja će se točno kulturološka mjesta staviti na prodaju i što će to značiti za njih.

“Ne znamo koje znamenitosti i koji muzeji su na listi”, rekla je predstavnica radnika Stamatia Marketou.




Grčki ministar financija je u srijedu rekao da su arheološka i povijesna nalazišta, spomenici i muzeji izostavljeni iz privatizacije, a isto potvrđuje i ministar kulture.

“Ono što se događa danas, blago rečeno nije na mjestu”, rekla je ministrica kulture Myrsini Zorba za državnu televiziju.

Grčka koja je već dugi niz godina u krizi, imala je rekordnu zaradu od turizma ove godine s više od 30 milijuna posjetitelja.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.