fbpx
Foto: Wikipedia

Slavni muzej Prado povukao je platno iz 19. stoljeća nakon što je otkriveno da ga je naslikao muškarac, evo što su kustosi sad pripremili!

Autor: M.T.

Nastojeći udahnuti novi život madridskom muzeju Prado nakon dugih mjeseci pandemije, kustosi su preuredili zbirku kako bi prikazali više djela umjetnica i bolje odrazili raznolikost umjetnosti iz 19. stoljeća. Nakon nedavnih nabava slika i minijatura, muzej se danas može pohvaliti djelima 13 slikarica među ukupno 130 umjetnika. Minijature, često intimni obiteljski portreti, zahtijevaju veliko tehničko umijeće, ali mogle su se stvarati u malim radionicama, zbog čega su bile popularne među umjetnicama koje u 19. stoljeću nisu imale velike studije. 

Sada imamo sedam soba s djelima umjetnica poput Marcele de Valencia i Marije Blanchard, rekao je za Reuters voditelj muzejskog odjela za slikarstvo 19. stoljeća Javier Baron. Leticia Ascuebrea, voditeljica konzervatorskog odjela za kiparstvo i dekorativnu umjetnost, rekla je da je svako djelo moralo zaslužiti svoje mjesto. “Muzej je vrlo rigorozan, ako je izloženo djelo neke žene, to je zato što ona to zaslužuje”, rekla je. 

Prošli listopad muzej je povukao platno iz 19. stoljeća s privremene izložbe umjetnica nakon što je otkriveno ga je zapravo naslikao muškarac. Prado je nova djela kupio uz pomoć ostavštine Carmen Sanchez Garcia, koja je nakon smrti 2016. velik dio svog imanja ostavila za nabavu i restauraciju slika. Muzej je otvorio sobu portreta i autoportreta slikara kako bi ih posjetitelji mogli bolje upoznati. Također je počeo izlagati djela velikih majstora poput Francisca Goye, zajedno s njegovim vršnjacima, kako bi istaknuo njihovu originalnost i pokazao povezanost s umjetnošću njihova vremena, rekao je Baron.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.