Slobodna-Dalmacija

Sedam premijera u Kazalištu Marina Držića

Autor: Maja Štefanac

U dubrovačkom Kazalištu Marina Držića u sezoni 2021. planirano je sedam premijera, a dogovorena su gostovanja i drugi događaji u skladu s epidemiološkim mjerama, objavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare na Velikoj sceni te kazališne kuće.

Ravnatelj Paolo Tišljarić tom je prilikom podsjetio kako je proračun bio prepolovljen pa je bilo izrazito teško složiti ga, pri čemu su se mnogi umjetnici odrekli više od polovice svojih honorara, a neki i u cijelosti.

“Program je raznolik i zanimljiv i nadam se da ćemo usprkos pandemiji uspjeti ispuniti barem dio. Naravno da su nam na prvom mjestu zdravlje zaposlenika i publike, a potom naslovi. Svi su naslovi osmišljeni za manje ansamble jer nas je pandemija prisilila da smanjimo tendencije k velikim i raskošnim predstavama. Nadam se da će publika ipak uživati jer smo nastojali zadovoljiti razne ukuse”, poručio je Tišljarić.

Istaknuo je kako su najveća prepreka u izvedbi programa epidemiološke mjere, zbog kojih se ne mogu ostvarivati reprizne izvedbe ni gostovanja s većim ansamblom glumaca. Sezonu u Kazalištu Marina Držića u veljači će otvoriti premijera predstave “Art” autorice Yasmine Reza i u režiji Jasne Jukić, a u ožujku je planirana premijera “Amfitriona” u koprodukciji sa šibenskim Hrvatskim narodnim kazalištem, s autoricom Ivanom Vuković (prema Moliereu) i redateljicom Helenom Petković. Svibanj će obilježiti premijera predstave “Dan ubojstava u priči o Hamletu” u režiji i adaptaciji Livije Pandur, a prema motivima “Hamleta” W. Shakespearea, B. M. Koltesa i H. Mullera.

Za lipanj je najavljena premijera autorskog projekta "Južina" Aleksandra Švabića i Vedrane Klepica, kao i predstave "Night Writer" autora i redatelja Jana Fabrea. Predstava “Jel’tako Zorane” po motivima priče Tanje Mravak i u režiji Tamare Damjanović imat će premijeru u rujnu, a kazališnu sezonu u listopadu će zatvoriti “Maškarate ispod kuplja” Ive
Vojnovića u režiji Paola Tišljarića.

U osvrtu na proteklu sezonu ravnatelj Tišljarić je istaknuo kako ju je uvjetima pandemije bilo jako teško planirati, ali je usprkos tome ostvareno sedam premijera, od čega dvije za djecu i mlade.

“Iako smo imali tromjesečno zaključavanje, na svojoj smo sceni imali 80 izvedbi i gledalo nas je oko sedam tisuća gledatelja, a njih oko deset tisuća online. Osim toga, ostvarili smo tri koprodukcije, a na gostovanjima smo izveli rekordnih 17 predstava od Ljubljane do Zagvozda”, rekao je Tišljarić.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.