Foto: YouTube/Screenshot

Savršen obrok redatelja Alexandrosa Merkourisa u Svetim srcima

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Dokumentarni film “Savršeni obrok” redatelja Alexandrosa Merkourisa bit će prikazan u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca 26. listopada u 18 sati.

Film  nas vodi od Grčke i Cipra do Francuske, Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, nudeći znanstveni pristup mediteranskoj prehrani kroz rad vodećih stručnjaka iz različitih područja: Cecilia Samieri (Bordeaux-Francuska), Miguel Martínez-González (Navarra -Španjolska), Nikolaos Scarmeas (Atena-Grčka) i Walter Willett (SAD). Oni su svoj rad posvetili istraživanju o utjecaju pojedinih sastojaka i kombinacija biljnih namirnica na naše zdravlje.


Bavili su se pitanjem kako i zašto nas te namirnice štite od pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, raka i starenja mozga, ali i pitanjem kako mediteranska prehrana može pomoći u ublažavanju učinaka klimatskih promjena. Dokumentarni film pokazuje kako inspirativni kuhari rade sa znanstvenicima kako bi proširili popularnost ove biljne prehrane i na naše dnevne obroke i na visoku kuhinju.

Foto: Arheološki muzej Istre

Uvod i osvrt na film dat će magistrica nutricionizma Nina Penezić Blažević, koja će nakon filma odgovarati i na pitanja iz publike.
Nina Penezić Blažević magistrica je nutricionizma i voditeljica Odjela za promociju zdravih stilova života pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije. Radi u Savjetovalištu za prehranu zadnjih šest godina. Primarno se bavi individualnim nutricionističkim savjetovanjima (mršavljenje, dijetoterapija, dobivanje na tjelesnoj masi), organizacijom manifestacija i provođenjem edukativnih radionica i predavanja. Dodatno je educirana u području poremećaja hranjenja te voli rad s djecom.

Glad i prehrana drevnih stanovnika Istre: Od predavanja do ‘jestive izložbe’ u Svim svecima

Filmska projekcija i razgovor dio su popratnog programa izložbe “Foodprint – Mediteranska prehrana danas” koja je u suradnji Arheološkog muzeja Istre i Goethe-Instituta Hrvatska postavljena u Muzejsko-galerijskom prostoru “Sveta srca” u Puli.
Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.