Sa(n)jam knjige u Istri

Autor: M. T. /dnevno.hr

Uoči 25. Sa(n)jam knjige u Istri, koji će se održati u Puli od 5. do 15. prosinca na temu ‘Gradovi u tijeku’ i s tematskom odrednicom ‘Grad’, osmišljena je čitalačka akcija kojom Sa(n)jam knjige i hrvatski izdavači daruju knjige istarskim mjestima, uglavnom onima bez čitaonica ili literarnog sadržaja.

Riječ je o akciji koja je predstavljena u srijedu u Vodnjanu, a nazvana je po istoimenoj himni Sajma koju je prije deset godina, u povodu 15. sajamske obljetnice, napisao i skladao kantautor Livio Morosin.

Po riječima direktorice sajma Magdalene Vodopije u povodu 25. obljetnice, stihovi himne odjeknut će diljem Istre komunicirajući knjigu i pozivajući na čitanje. Naime, u suradnji s nekolicinom hrvatskih izdavača, među kojima su Fraktura, Jesenski i Turk, MeandarMedia, Planetopija, Sandorf i V.B.Z, Sajam putuje Istrom u nekad popularnom Renaultu 4 oblijepljenom stihovima poput “Dajte mi libar da ujden od svita”. Tu je i posebno osmišljena kutija prepuna knjiga ulazi u lokalne prostore prizivajući tako i već pomalo izgubljenu naviku okupljanja, druženja i razgovora u tim prostorima.

“Istarskim cestama od najmanjeg Huma ili srednjovjekovne Savičente preko Raše i Kringe do ‘nadmorskog’ Motovuna, proputovat će tako poruka koju Sajam permanentno promovira svojim, redom neuobičajenim, literarno-umjetničkim aktivnostima, a koju na najbolji način zaokružuju stihovi ‘Dajte mi libar, dajte da čitan, dajte mi libar'”, istaknula je Vodopija dodavši kako će više od tisuću različitih naslova putovati Istrom tijekom mjeseca listopada, a svojevrsni čitalački punktovi već su postavljeni u sjevernom i središnjem dijelu Istre i to u Buzetu, Humu  Oprtlju, Livadama, Motovunu, Grožnjanu, Gračišću i Vodnjanu (Al Fondaco).

Iz posebno osmišljenog pakiranja s upečatljivim sloganom “Dajte mi libar”, knjige će se besplatno moći posuditi, pročitati i vratiti. S njima će se moći pronaći  i veliki Leksikon pulskog sna – novinski podlistak koji sadrži povijest pulskog Sajma ispisan u kratkim, abecedno složenim pričama. Čitalačku akciju dosad su podržali gradovi Buzet, Buje i Pazin te općine Oprtalj, Motovun, Grožnjan, Gračišće i Cerovlje, a do početka 25. Sajma obići će se otprilike 30 istarskih mjesta.

Autor:M. T. /dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.