fbpx

Rekordna Svjetska izložba EXPO 2010. otvara se u subotu u Šangaju

Autor: hina

Organizacija EXPO 2010., najveća je u povijesti, iako se svjetska izložba može činiti zastarjelom manifestacijom u doba interneta, piše agencija AFP i citira predsjednika Međunarodnog ureda izložbi Vincentea Gonzalesa Loscertalesa da je Kina domaćin "u trenutku u kojem ostvaruje vrlo snažan i eksplozivan rast", a "to je i trenutak u kojem svijet želi doći u Kinu".

Svjetska izložba, koja se u subotu svečano otvara u Šangaju, kineskoj financijskoj metropoli, bit će rekordna s gotovo 190 država sudionica, a među njima je i Hrvatska, no u središtu pozornosti bit će zacijelo zemlja domaćin, sve nadmoćnija na međunarodnoj sceni.

Organizacija EXPO 2010., najveća je u povijesti, iako se svjetska izložba može činiti zastarjelom manifestacijom u doba interneta, piše agencija AFP i citira predsjednika Međunarodnog ureda izložbi Vincentea Gonzalesa Loscertalesa da je Kina domaćin “u trenutku u kojem ostvaruje vrlo snažan i eksplozivan rast”, a “to je i trenutak u kojem svijet želi doći u Kinu”.

Sigurnost sudionika i posjetitelja bit će još veći izazov za kineske vlasti nego što su to bile Olimpijske igre u Pekingu, jer EXPO traje šest mjeseci, a ne tek dva tjedna kao OI.


Javnosti nije podastrt nikakav podatak o broju raspoređenih policajca, no gusta sigurnosna mreža obavila je cijeli 20-milijunski Šangaj, financijsku metropolu Kine, impresivnu po zgradama, dostignućima, ambicijama.

Gradnja divovske poslovne četvrti Pudong počela je 1990., gotovo ni iz čega na obali rijeke Huangpu, a od tada je BDP-a Pudonga narastao 65 puta. U njemu je danas Burza, 17.000 poduzeća sa stranim kapitalom te 600 kineskih i stranih financijskih institucija.

‘Bolji grad, bolji život’

Kineska središnja vlada teži Šangaj učiniti međunarodnim financijskim središtem do 2020., te središtem pomorskog transporta, no u izvedivost takva plana dvoje analitičari jer kineska je ekonomija strogo kontrolirana, a juan, nacionalna valuta, nekonvertibilna.

Tema EXPO-a 2010. je “Bolji grad, bolji život”, a kineski paviljon, izvrnuta crvena piramida od ostalih se paviljona ističe naglašenim dimenzijama. U njezinoj unutrašnjosti projicira se na 360 stupnjeva propagandni film “Skladna Kina”, prema geslu predsjednika Hua Jiantaoa.

U najavnim tekstovima agencija AFP zaseban osvrt posvećuje državama-parijama koje Zapad običava nazivati odmetničkim.
Autor izložbe imao je dobar smisao za humor jer je paviljone Irana i Sjeverne Koreje smjestio jedan do drugoga i tako stvorio “Trg osovine zla”, piše bloger Adam Minter.

Sjeverna Koreja, koja prvi put sudjeluje na svjetskoj izložbi, u svojem će paviljonu nizati idilične televizijske snimke države u kojoj vlada komunistički režim uz natpise na engleskom “Narodni raj”.

Hrvatsku predstavlja projekt Branka Silađina
Iran će predstaviti zbirku 152 perzijskih slika, fotografije islamske revolucije i zbirku plakata, objavio je list Tehran Times, a tema će biti civilizacija iranskih gradova.

Mianmar, izolirana azijska zemlja kojom vlada vojna hunta, iskoristit će izložbu da svijetu predstavi “svoje nošnje, bogate izvore i blistavu kulturu”, najavljeno je na internetskoj stranici.

Najveća afrička zemlja Sudan, razorena aktualnim građanskim ratom u svojoj pokrajini Darfur te prošlim ratovima, odabrala je temu “Grad i mir” o sporazumu iz Naivashe, gdje je 2005. potpisan sporazum o okončanju građanskoga rata između sjevera i juga koji je odnio 1,5 milijuna života.

Ovogodišnje sudjelovanje Hrvatskoj, koja od 1998. sudjeluje na svjetskim i međunarodnim izložbama osobito je važno jer se 2010. obilježava 30 godina prijateljstva gradova Zagreba i Šangaja.

Hrvatska će se u Šangaju predstaviti projektom arhitekta Branka Silađina uz geslo “Life is Between” (Život je između).

Bit će to peti uzastopni hrvatski nastup na svjetskim, odnosno međunarodnim izložbama. Godine 1998. sudjelovala je u Lisabonu, u Hannoveru 2000., u Aichiju 2005., te Zaragozi 2008.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.