Foto: Promo

Radionica filmske kritike FILM-o-GRAM u Centru za kreativne industrije

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

U Centru za kreativne industrije u Zadru ovog vikenda provodi se program filmske kritike pod nazivom FILM-o-GRAM 2023.

FILM-o-GRAM je filmsko-obrazovni program za učenike srednjih škola grada Zadra koji osim drugačijeg gledalačkog iskustva i susreta s manje poznatim domaćim kratkim filmovima, srednjoškolcima omogućava susret s mladom i vrlo živom hrvatskom filmskom scenom kroz razgovor s autorima filmova.


Foto: Promo

Udruga Djeca susreću umjetnost FILM-o-GRAM provodi u Zadru ove godine po prvi put u suradnji s Ustanovom za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVacija, a u programu će sudjelovati učenici Prirodoslovno-grafičke škole Zadar.

Program se sastoji od četiri kratka hrvatska filma, redatelja mlađe generacije koji možda nisu poznati u široj javnosti, ali jesu prepoznati i nagrađivani na domaćoj i međunarodnoj filmskoj sceni te odlično predstavljaju suvremene tendencije.

Program se sastoji od sljedećih naslova:

Precijenjena dramaturgija (r. Sunčica Ana Veldić, 2017.) 20:42 min – dokumentarni film;

Med i mliko (r. Marko Jukić, 2016.) 24:29 min– igrani film;

Svaki dan je Božić (r. A.Z. Stolica, 2014.) 10:56 min – dokumentarni film;

Hano, Hano, Hanice (r. Karlo Vorih i Marko Bičanić, 2016.) 12:05 min – igrani film
Razgovor s redateljima Karlom Vorihom i Antom Zlatkom Stolicom moderirat će najpoznatiji šibenski filmofil Nikica Šupe, voditelj Kinokluba Šibenik i Art kina.

FILM-o-GRAM se temelji na dobrim iskustvima i razvijenim praksama s istom ciljanom skupinom pod nazivom Filmski Forum, a koji udruga Djeca susreću umjetnost provodi tijekom cijele školske godine u Zagrebu. U skladu s tim dobrim iskustvima i praksama, razvijena je ideja o provedbi sličnog programa i u Zadru, a s ciljem širenja utjecaja pozitivnih iskustava i prijenosa znanja. FILM-o-GRAM predstavlja primjenu inovativnog pristupa u smislu pružanja neposrednog kontakta s filmskim profesionalcima s kojima u neformalnoj atmosferi mogu razgovarati i od njih upijati  znanja te razvijati socijalno društvene kompetencije, kao i one uže vezane uz filmsku umjetnost. Provedba programa sufinancirana je sredstvima državne potpore koju dodjeljuje Hrvatski audiovizualni centar.

Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.