Rade Jarak bacio stolac na Miljenka Jergovića

Autor: A.Ba.

Vidno pripit Željko Špoljar za dodjele je prigovarao glasini da će Jergović osvojiti nagradu, a kada je i službeno objavljen pobjednik, odluku je osporio književnik Rade Jarak.

Na dodjeli nagrada za prozu i publicistiku Jutarnjeg lista nezadovoljstvo je eskaliralo kada je za najbolje prozno djelo izabrana ‘Volga, volga’ Miljenka Jergovića čemu su se usprotivili književnici Željko Špoljar i Rade Jarak. Desetogodišnjica dodjele, koja se danas održala u Klovićevim dvorima, proslavljena je fizičkim sukobom.

Vidno pripit Željko Špoljar za cijele dodjele je prigovarao informaciji da će Jergović osvojiti nagradu, a kada je i službeno objavljen pobjednik, odluku komisije osporio je Rade Jarak bacivši stolac.

Kratak i tužan govor

Na incident su reagirali zaštitari koji su njega i Špoljara udaljili iz Klovićevih dvora. Samom Jergoviću nije preostalo ništa drugo doli održati kratak govor.

Članica žirija Andrea Zlatar kazala je kako nitko nije ušao u izbor na temelju prijašnjeg opusa, a za ulazak u finale presudile su sobnosti autorskih poetika, dodavši kako je Jergović za dlaku pobijedio Selvedina Avdića.

Osim Jergovića za nagradu od 50 000 kuna i skulpturu Daniela Kovača natjecali su se i Selvedin Avdić, Ratko Cvetnić, Daša Drndić i Damir Karakaš. U kategoriji publicistike pobjedio je Mirko Kovač s knjigom ‘Elita gora od rulje’, a u toj kategoriji natjecali su se Aleksandar Flaker, Vera Horvat Pintarić i Ivan Lovrenović, piše danas.net.hr.




Autor:A.Ba.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.