Radaković: Bajsova ‘Nova tehnologija’, vic koji nasmijava iz prve

Autor: Miroslav Edvin Habek

Vidi se da je Bajs autor jako konzervativan i da u društvu budućnosti kao izvor spasa traži tradicionalne alate. Ipak je on HSS-ovac - kaže Radaković.

– Priča Damira Bajsa ‘Nova tehnologija’ možda je na prvo čitanje efektna, ali u naknadnoj analizi moraš biti jako dobronamjeran da je prihvatiš ozbiljno. Vidi se trud autora, ali i recenzenata koji su, prema svemu sudeći, jako radili na autorovom uratku. Promisliš li malo bolje o priči, autor traži od čitatelja da pristane na besmislene pretpostavke. U društvu budućnosti, umjesto rezača kruha s laserskim zrakama, stručnjaci ponovo ‘otkrivaju’ nož kao spasonosni izum nove tehnologije. Jako nategnuto – poručio je Borivoj Radaković, književnik i prevoditelj koji u literarnim krugovima ima gotovo mitski status stečen objavom romana ‘Sjaj epohe’ iz 1990. godine.

Prema njegovim riječima, iz te priče Damira Bajsa iz 1984. moglo bi se mnogo toga zaključiti.

– Vidi se da je mladi autor jako konzervativan i da u društvu budućnosti kao izvor spasa traži tradicionalne alate. Možda u tome ima i elemenata budućih ideoloških stremljenja. Naposljetku, nije li Damir Bajs dvadesetak godina poslije postao ministar iz redova konzervativnog HSS-a. No, svejedno, preletio sam priču, otvorena je za različita tumačenja – rekao je Radaković.

Prema njegovim riječima, Bajsovu priču treba shvatiti kao vic koji je isprva samo nekima smiješan, ali na drugo ili treće čitanje ili prepričavanje gubi svoju vrijednost. Prosudite je li to tako, mi vam nudimo originalnu priču Damira Bajsa.

Nova tehnologija (Sirius, veljača 1984.)

Omalena prostorija bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Nije trebalo imati posebno dobro zapažanje da bi se uočili mnogobrojni tehnološki moćnici 22. stoljeća i ostali istaknuti pobjednici. Razlog zbog kojeg su se okupili nalazio se na tamnom podiju, pažljivo prekriven sivim olovnim pokrivačem i okružen elektronskim zaštitnim sistemom.

Predmet koji je zaslužio takve sigurnosne mjere bio je konačan proizvod istraživačkog odjela velike tvrtke PEWAX. Sadašnja tehnologija dostigla je krajnju točku u svom razvoju. Trebalo je naći novi put, a njime je prvi krenuo PEWAX. Prezentacija je bila na visini, jer su mnogobrojni direktori, predsjednici i potpredsjednici svih imalo značajnih tvrtki morali odlučiti hoće li će slijediti PEWAX ili će ga izolirati time što neće prihvatiti nove ideje.




Naravno, nisu bile zaboravljene ni široke mase zbog kojih se, zapravo, sve to i radilo. Za njih su dvoranu snimale mnogobrojne kamere, a uzbuđeni komentatori objašnjavali su prizor svim svojim pripovjedačkim žarom. ‘Novi prodori tehnologije’, ‘Najznačajnije otkriće poslije vatre’, ‘ Neviđena ljudska domišljatost’ – tim riječima baratali su spikeri, iako, naravno, nisu imali pojma o čemu je zapravo riječ.

Naposljetku je izašao na podij i dr. Matel, šef istraživačkog odjela. U svojoj je izjavio bio konkretan, precizan i uvjerljiv:

‘Otkriće koje ćemo vam sada predstaviti nije neočekivano. Čovječanstvo je moralo krenuti novim putem prije ili kasnije. Taj je trenutak najzad došao. Sadašnja tehnologija postala je prekomplicirana i pretjerano osjetljiva. Nedavno je tako zbog malog potresa u Japanu došlo do masovnog prestanka rada uređaja, od velikih računskih centara pa do automatskih kuhinja. To se više nije moglo trpjeti i mi smo u PEWAX-u počeli tragati za novim rješenjima. U tome smo i uspjeli. Naravno, nismo mogli odjednom baš sve prenijeti u novu tehnologiju, ali i to se može očekivati u dogledno vrijeme. Pokazat ću vam njen sadašnji domet’.




Dr. Matel priđe prekrivaču i otkrije predmete skrivene dotad od radoznalih pogleda. Trenutak kasnije dvorana je nabrujala od razgovora. Dr. Matel je poče tumačiti kako se upotrebljavaju nove naprave:

‘Već sam prije istaknuo da je ovo tek početak i da se prava primjena može očekivati tek u budućnosti. Prvo komercijalni uređaj je ovaj novomazač koji služi umjesto automazača. Kruh je ispečen u pravokutnom obliku, a masa koja se maže ne nalazi se više u tubi s dirigiranim potiskivačem, nego u okrugloj posudi koja ima zatvarač u dvije verzije, elektromagnetskoj i ručnoj. Ovdje smo dodali i nož sa dvije funkcije. Jedna je rezanje kruha, a druga mazanje kriške masom iz posudice. Kao što ste zapazili, nož umjesto laserske zrake, kojoj se snaga mijenja zavisno od vremenskih uvjeta koji se ne mogu uvijek kontrolirati, ima električki pokretnu čeličnu oštricu. Sada usavršavamo i posve ručni model.’

Govoreći to, dr Matel je istodobno i pokazivio: uzevši u ruku nož, odrezao je krišku kruha i zatim je, zaustavivši čeličnu oštricu, namazao masom iz posudice.

Kamere su pratile svaku kretnju dr. Martela, dok su komentatori govorili o nevjerojatnom i još neviđenom napretku.

Dr. Martel završi demonstraciju riječima: ‘Možda vam se ovo čini nebitnim. To ipak nije tako. Ovaj mali kućni aparat samo je dokaz prednosti nove tehnologije koja ne troši energiju, sigurna je, bešumna i praktički nepokvarljiva. Zbog svega toga to je samo jedna stepenica u velikom koraku naprijed.

Profesor povijesti Alan Rett – koji se specijalizirao za razdoblje prije svemirskih ratova – gledajući onaj ručni nož, komad kruha i okruglu posudicu, nije se mogao oteti dojmu da mu je sve to odnekud poznato i da to možda i nije tako velik i neviđen korak naprijed.

Autor:Miroslav Edvin Habek
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.