centar za kulturu tresnjevka

PSSST! 12. Festival nijemog filma u dva dijela će predstaviti remek djela talijanske kinematografije

Autor: Hina

PSSST! Festival nijemog filma, koji u eri ubrzanih tehnoloških inovacija odaje počast jedinstvenoj filmskoj poetici s kraja 19. i početka 20. stoljeća, počinje u četvrtak prvim programom konkurencije u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka.

U međunarodnom natjecateljskom programu 12. izdanja festivala tijekom tri dana prikazat će se 24 suvremena kratkometražna filma iz Europe, Azije i Amerike. Filmovi se natječu za glavnu nagradu Veliki Brcko (nazvanu po prvom junaku hrvatskog nijemog igranog filma “Brcko u Zagrebu”) i nagradu publike.

Ove godine festival će u dva dijela predstaviti remek djela talijanske kinematografije – prvi dio posvećen je talijanskim divama, a u drugome su poznati talijanski blockbusteri tog vremena.

Neke od najpoznatijih glumica iz tog razdoblja bile su Lyda Borelli, Francesca Bertini te kazališna glumica Eleonora Duse. Borelli je ostvarila najzapaženije uloge od 1913. do 1918. godine, a jedna od njih je i uloga u filmu koji će se prikazati na festivalu, “Moja ljubav nikad ne umire” iz 1913. Maria Caserinija.

Ona je najčešće glumila neodoljive žene demonskog pogleda i senzualnog hoda, dok se Bertini ostvarila u raznim filmskim vrstama i žanrovima, od drame do komedije, utjelovivši široki dijapazon ženskih likova, od fatalnih žena do likova iz naroda preuzetih iz postverističke književnosti.

Publika zagrebačkog festivala moći će je upoznati u dva filma, kao neodoljivu fatalnu ženu (“Assunta Spina”, Gustavo Serena, 1915.) i požrtvovnu kurtizanu spremnu umrijeti za ljubav (“Dama s kamelijama”, Gustavo Serena, 1915.).

Eleonora Duse međunarodnu slavu je stekla kao kazališna glumica na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a uloga u filmu “Pepeo” iz 1916. njezina je jedina filmska uloga. Riječ je o adaptaciji  romana Grazie Deledde, u kojoj je igrala lik samohrane majke koja je zbog neimaštine prisiljena ostaviti svoje dijete.




Glazbenom izvedbom uživo tu će projekciju pratiti posebna gošća festivala, talijanska pijanistica i skladateljica Rossella Spinosa koja se specijalizirala za glazbenu pratnju nijemih filmova i česti je gost festivala nijemih filmova u Europi, SAD-u i Aziji.

U suradnji s Kinotekom sa Sardinije u program je uvršten nijemi film snimljen na Sardiniji, “Caina” (Gennaro Righelli, 1922.), u kojemu je glavni lik mlada buntovnica koja, protivno društvenim normama tog vremena, odlučuje pobjeći s otoka vođena znatiželjom i avanturističkim duhom.

Prikazat će se i “Quo vadis” (1913.) Enrica Guazzonija te najveći blockbuster talijanskog nijemog filma, “Cabiria” (1914.) Giovannija Pastronea, povijesno-pustolovni film koji je zapamćen kao najskuplji i najveći filmski projekt rane talijanske kinematografije fascinantne scenografije, kostimografije, specijalnih efekata.




PSSST! je sa stalnim partnerom, Hrvatskom kinotekom, odjelom Hrvatskog državnog arhiva, osmislio program prezentacije hrvatske filmske baštine. Ove godine fokus će biti na samim počecima filma, ranim filmskim snimkama Hrvatske koje predstavljaju najvrednije filmsko blago Hrvatske kinoteke te zaslužuju ponovnu prezentaciju javnosti.

“U uzbudljivom putovanju u prošlost naše domovine proći ćemo raznim hrvatskim gradovima i selima te svjedočiti raznolikim manifestacijama, od sprovoda do karnevala, od vjerskih procesija do političkih skupova. Zagrebački pionir filma Josip Halla snimit će, između ostalog, rane snimke hrvatskog velikana Stjepana Radića, a splitski Josip Karaman u svojem zapisu o Sudamji napravit će prvi selfie u hrvatskoj filmskoj povijesti”, najavljeno je na web stranicama PSSST! Festivala.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.