Prvi Riječki filmski forum

Autor: M. T./dnevno.hr

Prvi Riječki filmski forum 28. kolovoza otvara regionalna premijera dokumentarnog filma “Za Samu”, a dan nakon slijedi riječka premijera novog filma Danila Šerbedžije “Tereza37”. Publika će do 2. rujna moći uživati u još jedanaest, u Hrvatskoj mahom premijernih, igranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta

Prvi Riječki filmski forum – RIFF, u organizaciji Art-kina, održava se od 28. kolovoza do 2. rujna u prostorima Art-kina, pod okriljem programskog pravca Doba moći, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Novi koncept riječke filmske manifestacije – koja je u ožujku planirana u festivalskom izdanju – na prvo mjesto stavlja susret publike, filma i aktualnih društvenih pitanja koje ti filmovi postavljaju.

 “Smatramo da je danas više nego ikad potrebno stvarati neke nove prostore društvenosti i graditi mjesta susreta i razmjene ideja. Trebamo raspravljati o bitnim pitanjima i forum je upravo mjesto za to. Željeli smo filmove osloboditi svih nepotrebnih dodatnih vanjskih pritisaka i natjecateljskog karaktera te staviti fokus na ono najvažnije, a to je što nam sami filmovi imaju za reći”, poručila je ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, istaknuvši da je program – kako forum ne bi bio samo deklarativna fraza – građen na principima solidarnosti i suradnje s drugim hrvatskim festivalima.

Tako uz regionalnu premijeru višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma “Za Samu”, kojim Riječki filmski forum – u suradnji s festivalom ZagrebDox – otvara svoj program 28. kolovoza u 21 sat u Ljetnom Art-kinu, već idućeg dana, u subotu 29. kolovoza, slijedi riječka premijera novog filma Danila Šerbedžije “Tereza37”, u suradnji s Motovunskim filmskim festivalom. Premijeri će nazočiti i sam redatelj, producentica filma Irena Marković te scenaristica i glavna glumica Lana Barić, u ulozi 37-godišnje Tereze koja, u upornom nastojanju da postane majka, otkriva novostečenu slobodu.

Filmski program foruma u cjelini broji trinaest, u Hrvatskoj mahom premijernih, igranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta, a finalna selekcija rezultat je timskog rada kolektiva Art-kina i suradnika Art-kina Dragana Rubeše.

 “Vodeći se načelima originalnosti, dinamike, recentnosti i radikalnosti, u konačnici smo okupili trinaest izuzetno vrijednih naslova nezavisne produkcije koji pokrivaju mnoga relevantna društvena pitanja, ali i raznolik ukus naše riječke publike”, poručila je savjetnica za programe Art-kina Ana Šegrt.

Među igranim naslovima RIFF premijerno donosi filmove sa snažnim ženskim ulogama, redateljske dugometražne prvijence mladih i nagrađivanih redatelja: američku indie dramu s elementima komedije “Sveta Frances” Alexa Thompsona i belgijsku dramu o odrastanju “Cleo” Eve Cools. Iz Irana na veliko platno Ljetnog Art-kina premijerno stiže napeta i uzbudljiva kriminalistička drama “Samo 6,5” Saeeda Roustaeea te aktualan dokumentarni film “Pljačka” o lošem upravljanju vodenim resursima u Iranu koji nemaju samo ekološke, već i društvene posljedice.

Društveno-politički odraz današnjice donosi i nagrađivani “Mamac” Marka Jenkina, začudan crno-bijeli igrani film snimljen na 16-mm vrpci, o posljedicama napadne apartmanizacije u pitoresknom britanskom priobalnom gradiću. Iz Južnoafričke Republike stiže “Tetkica” Olivera Hermanusa, drama o aparthejd režimu bjelačke vojske koja pronicljivo propituje poimanje muškosti.

U kombinaciji dokumentarno-igranog filma “Drago mi je, drugovi!” jedinstveni je testament oživljavanja minulih komunističkih kooperativa u ruralnim krajevima Portugala, američki dokumentarac “Feels Good Man”, još neprikazan u Europi, donosi fascinantnu priču o načinima na koje nepredvidiva i neuhvatljiva online stvarnost, kroz prizmu internetskog fenomena meme i kontroverzne platforme 4chan, može oblikovati naš svijet te ostaviti posljedice koje su izvan naše kontrole.

“I glazbeni segment Riječkog filmskog foruma poprilično je snažan – a (namjerno ili ne), kao gitaristički riff povezan je i sa samom kraticom foruma – što naravno ima veze s reputacijom Rijeke kao grada punka i rocka te interesa publike za te teme”, istaknuo je filmski kritičar Dragan Rubeša osvrnuvši se na tri glazbena dokumentarca koja donosi RIFF: irsko-britanski “A Dog Called Money” Seamusa Murphyja o stvaranju glazbenog albuma PJ Harvey, britanski “White Riot” Rubike Shah o formiranju Rock Against Racism inicijative uslijed porasta fašističkih i ksenofobnih tendencija u britanskoj javnosti sedamdesetih te “DIY: Priča o Combat Rocku”, finski dokumentarac o nastanku kultne glazbene izdavačke kuće Combat Rock Industry.

NE PROPUSTITE: Na veliko platno šibenske tvrđave Barone stiže domaći film ‘Mater’

Autor:M. T./dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.