Pronađena divovska granitna glava faraona Amenhotepa III

Autor: dnevno.hr

Divovska glava od crvenog granita faraona Amenhotepa III., stara 3000 godina, pronađena je kod hrama u kojem je pokopan u Luksoru, objavilo je egipatsko ministarstvo kulture.

U priopćenju ravnatelja egipatskog vijeća za starine Zahija Havasa, rečeno je kako je pronađena je 2,5 metra visoka glava, neoštećena te je još precizirano kako se radi o remek djelu visoke umjetničke kvalitete.

Glava se nalazila na velikom kipu kralja koji stoji s rukama prekriženim na prsima s vidljivim kraljevskim obilježjima.
Posljednjih godina pronađeni su brojni ostaci od crvenog granita u hramu Amenhotepa III., Tutankamonova djeda, pokraj starog kraljevskog grada Luksora.


Amenhotep III. (ponekad napisan kao Amenofis III) što znači Amun je zadovoljan, bio je deveti faraon 18. dinastije i vladao je u 14. stoljeću prije Krista. Prema raznim autorima, vladao je Egiptom od lipnja 1391. pne. do prosinca 1353. pne. ili od lipnja 1388. pne do prosinca 1351. pne. / 1350. pne. Duga vladavina Amenhotepa III se općenito smatra jednim od najdužih perioda mira i prosperiteta u historiji Drevnog Egipta. Osim kraćeg vojnog pohoda na Nubiju, ne postoje podaci o nekakvoj značajnoj vojnoj aktivnosti. Umjesto toga je Amenhotep III većinu energije posvetio gradnji spomenika, ali i diplomatskoj prepisci s vladarima Drevnog Istoka, pogotovo državom Mittani, čije je dvije princeze oženio pred kraj svoje vladavine.

Amenhotep III je također poznat i po tome što je sačuvano preko 250 statua koji prikazuju njegov lik – više nego ijednog drugog faraona u historiji. Amenhotep III je bio sin Thutmose IV i Mutemwia, niže kraljice.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.