Promocija knjige o Albertu Schweitzeru 29. listopada u Mimari

Autor: D.Ko.

Prilikom dodjele Nobelove nagrade za mir u Oslu 10. prosinca 2009. Barack Obama s poniznošću je zahvalio i skromno se usporedio upravo sa Schweitzerom.

Promocija prvog prijevoda knjige ‘Albert Schweitzer, mislilac, humanist, liječnik’ o laureatu Nobelove nagrade održati će se u ponedjeljak, 29. studenog u 18 sati u muzeju Mimara.

Prvo hrvatsko izdanje uredio je Niko Zurak, koji je napisao: ‘Knjiga koju predstavljamo hrvatskim čitateljima autorski je rad prof. dr. Kazimierza Imielińskog, predsjednika Poljske medicinske akademije i osnivača i predsjednika Svjetske medicinske akademije Alberta Schweitzera i njegovih sinova, liječnika Christiana i Andrzeja’.

Uz tekstove dvaju Schweitzerovih govora koje je održao u Parizu i Oslu, prvi prigodom pristupa u članstvo Akademije za moralne znanosti i politiku a drugi pri dodjeli Nobelove nagrade za mir, knjiga sadrži i dva priloga Schweitzerove kćeri Rhene Miller, jedan prilog njegove unuke Christiane Engel, te dva teksta njegova bliskog suradnika u Lambareneu prof. dr. Siegwarta-Horsta Gunthera – dodao je u predgovoru urednik hrvatskog izdanja.

Čovjek ispred svoga vremena

Ostvarujući zavidan stupanj stručnosti i sjajnu akademsku karijeru, profesor Schweitzer potvrdio je svoju karizmu koja je nastala kroz godine odricanja i žrtvovanja brojnih talenata u vremenu u kojem je takav europski duh bio suviše drastičan. U prvome redu je to njegov uspješan društveni položaj s kojeg je krenuo u afričku avanturu.

Nerazumijevanje akademske, političke, klerikalne i intelektualne sredine, pa i dijela obitelji zapravo je izraz njihova dojma da je riječ o određenom obliku asocijalnog ponašanja. To možda najbolje pokazuje podatak o savjetu dekana Medicinskog fakulteta u Strasbourgu da razgovara s psihijatrom. Je li moguće taj obrat protumačiti psihologijom kreativne i duboko moralne osobe i poistovjećivanjem s idealima iz njegove intelektualne sredine i bogatog naslijeđa kulture kojoj je pripadao. Konačno, sva je intelektualna europska elita bila izložena tim utjecajima, no Schweitzer je bio i ostao jedan i jedinstven. U svojim kazivanjima Schweitzer se, a i većina njegovih interpreta, često vraća na dva događaja, to jest konstelacije koje imaju naznačene elemente otkrivenja i prosvjetljenja…

U Schweitzerovu životu jasan je utjecaj triju identifikacijskih uzora: Isus Krist, Bogočovjek, glazbenik Johann Sebastian Bach i književnik Johann Wolfgang Goethe. Ti su karizmatski uzori imali snažan utjecaj na njegovo djelo i njegov život…




Danas, 45 godina nakon Schweitzerove smrti moramo se zapitati je li njegova borba dala rezultate, jesu li njegove ideje barem djelomice prihvaćene, te jesu li njegove procjene i predviđanja o sudbini etike, filozofije, medicine, legalnog i društvenog sustava bile točne. Djelomičan odgovor na ta pitanja mogao bi se naći u kratkom osvrtu na razdoblje naše suvremenosti koje nazivano postmodernizmom…

Predsjednički naklon

Barack Obama je u svojemu govoru pri dodjeli Nobelove nagrade za mir u Oslu 10. prosinca 2009. između ostalog rekao: ‘Primam ovu čast s dubokom zahvalnošću i poniznošću…ja sam na početku, a ne na kraju svojega rada na svjetskoj pozornici…u usporedbi s velikanima povijesti koji su dobili ovu nagradu – Schweitzerom i Kingom, Marshallom i Mandelom – moj je učinak skroman’.




Spominjanje Schweitzera na prvome mjestu u delikatnoj zadaći obraćanja svjetskoj javnosti u tako svečanoj prigodi jest priznanje da Schweitzerov ideal mirotvorstva, uz sve današnje izazove svjetskom miru, nisu zaboravili ni političari. Albert Schweitzer bio je čovjek koji je razumio sve i volio sve, pa i one s kojima se nije slagao.

Njegov je život protekao u skladu s aforizmom Publija Terencija Afera: ‘Čovjek sam i ništa ljudsko nije mi strano’. Tome bi bio dosljedan i primjeren Shakespearovim riječima ispisan epitaf: ‘…u njemu su se tako stopili elementi da bi priroda mogla ustati i reći – to je bio čovjek’, među ostalim je napisao Zurak u predgovoru knjige.

Izvor: Mojzagreb

Autor:D.Ko.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.