Projekt ‘Lokrum – Botanički vrt’ dobio priznanje na Izložbi hrvatskog dizajna

Autor: Dnevno.hr/M.T.

Projekt „Lokrum – Botanički vrt“, rad Studija Šesnić&Turković, dobio je posebno priznanje na Izložbi hrvatskog dizajna 19./20, u kategoriji Prostorne i grafičke intervencije i sistemi, priopćeno je iz dubrovačke Gradske uprave.

Autorski tim tvrtke Normala i dizajn studija Šesnić&Turković izradili su projektnu dokumentaciju za uređenje i opremanje lokrumskog Botaničkog vrta investitora Javne ustanove Rezervat Lokrum, u dubrovačkom akvatoriju, a prema kojoj su i izvedeni radovi koji su završeni na proljeće ove godine.

Nagrade i posebna priznanja Hrvatskog dizajnerskog društva proglašene su u četvrtak, a ususret on-line  izložbi nagrađenih radova koja će se održati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu od subote 14. studenog do 5. prosinca.

Ukupno je na izložbu prijavljeno 497 radova, od kojih je komisija odabrala 294, od toga 247 profesionalnih i 47 studentskih radova.

Naime, autorski tim tvrtke Normala i dizajn studija Šesnić&Turković izradili su projektnu dokumentaciju za uređenje i opremanje Botaničkog vrta investitora Javne ustanove Rezervat Lokrum, a prema kojoj su i izvedeni radovi koji su završeni na proljeće ove godine.

U izradi dokumentacije Botaničkog vrta na otoku Lokrumu u segmentu dizajna sudjelovali su Marko Šesnić, Goran Turković i Andrea Sužnjević dok su za arhitekturu bili zaduženi Roman Šilje, Milan Štrbac i Tihana Vučić (Normala). U izradi projekta sudjelovala je i likovna umjetnica Katarina Ivanišin Kardum (ilustracije).

Radovi obnove izložbenog dijela Botaničkog vrta trajali su šest mjeseci, a započeli su u listopadu 2019. godine. Izvela ih je tvrtka Araucaria d.o.o. iz Zagreba, a u izradi i u provedbi projekta aktivno je sudjelovao i Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, koji skrbi o vrtu.




Izvršena  je sanacija i uređenje postojećih staza u duljini od 725 metara, uklanjanje oštećenog biljnog materijala i sadnja 195 novih biljnih vrsta s ukupnim brojem 1466 sadnica na 13 polja u vrtu. Postavljena je i nova urbana oprema (klupe, informacijske i interpretacijske ploče, ulazni portal i sl.)

Botanički vrt na otoku Lokrumu osnovan je 1959., a njegovom obnovom Javna ustanova Rezervat Lokrum revitalizirala je njegov sadržaj i podarila vrtu novu mladost, ističu iz Grada Dubrovnika.




Autor:Dnevno.hr/M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.