Nagradu osvojio Almin Kaplan, pjesnik iz Stoca /Izvor: Facebook/

PRESTIŽNA KNJIŽEVNA NAGRADA ‘EDO BUDIŠA’: Nagrađen Almin Kaplan, a ocrtava živopisni svijet bošnjačke ruralne zajednice!

Autor: Marina Tenžera

Godišnju književnu nagradu Istarske županije “Edo Budiša” ove je godine dobio Almin Kaplan za njegove “Dubravske priče”. Odlučio je to žiri u sastavu Vanesa Begić, Zoran Damjanović, Boris Koroman, Ivana Ujčić i Neven Ušumović.

U konkurenciju su ove godine ušli autori do 35 godina starosti kojima je u 2020. godini objavljena zbirka kratkih priča. U finalu su bili: Almin Kaplan s knjigom “Dubravske priče” (V.B.Z., Zagreb), Lana Bastašić s knjigom “Mliječni zubi” (Buybook, Sarajevo) i Ante Zlatko Stolica s knjigom “Blizina svega” (Fraktura, Zaprešić).

Zbirka “Dubravske priče” iznova ocrtava i kreira mikrokozmos hercegovačkih Dubrava, svijet bošnjačke ruralne zajednice koji se čitateljima otvorio u Kaplanovoj prethodnoj knjizi, romanu “Meho”.

Knjiga se sastoji od dva ciklusa: prvi je, kao i roman, smješten u poslijeratnu dubravsku svakodnevicu bošnjačkih ruralnih obitelji, dok se drugi ciklus sastoji od niza priča vezanih za događaje neposredno pred izbijanje rata, ispripovijedanih iz dječje perspektive.

Kaplanovo pripovijedanje odlikuje izvanredan osjećaj za govornu, dijalektalnu riječ i njegove priče čine većinom upečatljivi, ritmizirani dijaloški prizori.

Gore naznačeni “dvostruki” vremenski okvir radnje ovih priča, kao i umješno upravljanje pripovjednim vremenom daje ovoj naizgled minimalističkoj i dokumentarističkoj prozi kompleksnost zbog koje se isti prizori istovremeno mogu čitati i kao satira, palanačko kazalište apsurda, ali i kao melankolično-empatična afirmacija kontradiktorne stvarnosti zajednice od koje se pripovjedač distancira, ali kojoj iznutra pripada.

Rijetko se nailazi na mladog umjetnika riječi, kao što je Almin Kaplan, koji tako sugestivno zna naznačiti prazninu, tišinu, snagu onog neizrečenog što u svojoj neartikuliranosti sjenči svakodnevne društvene rituale osjećajima brige, strepnje, besmisla i očaja, ali i poštovanja i ljubavi, ističe se u obrazloženju nagrade.




Almin Kaplan (Mostar, 1985.), pjesnik je i prozaik. Uređivao je portal za književnost i kulturu Strane. Član je PEN Centra Bosne i Hercegovine. Autor je zbirki poezije “Biberove kćeri” (2008.), “Čekajući koncert roga” (2012.), “Ospice” (roman u stihovima, 2014.), “Mostarska zbirka” (2017.) i “Bukara” (2017.) te romana “Trganje” (2017.) i “Meho” (2019.).

Njegova prva zbirka priča “Dubravske priče” (2020.) objavljena je iste godine u Zagrebu (V. B. Z.) i Sarajevu (Buybook). Dobitnik je više književnih nagrada, između ostalih nagrade Ratkovićevih večeri poezije, nagrade “Mak Dizdar” i Nagrade “Zija Dizdarević”. Živi u selu kod Stoca.

„Pomno osmišljena zbirka u čijem je središtu tjeskoba odrastanja. Sužena optika uznemirenog ili psihički već ranjenog djeteta na trenutke je majstorski izvedena, osjećaj bezizlaznosti iz grotesknog vrtloga zbivanja narušava realističke odnose i daje ovim pričama upečatljivu atmosferičnost”, opis je knjige Lane Bastašić “Mliječni zubi” koja je ušla u finale.




Za knjigu trećeg finalista Ante Zlatka Stolice “Blizina svega”, žiri je istaknuo da je to “knjiga otvorene strukture: nižu se različiti oblici kratke proze anegdotalnog, dnevničkog karaktera. Lucidno, duhovito pripovijedanje čini ovu knjigu izvanrednim vodičem kroz aktualni trenutak.”

Inače, godišnja književna nagrada Istarske županije “Edo Budiša” dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Edu Budišu (1958. – 1984.). Nagrada “Edo Budiša” sastoji se od jednomjesečnog boravka u Kući za pisce – Hiži od besid u Pazinu i jednokratne novčane nagrade od tisuću eura.

Nagrada se dodjeljuje od 2012. godine, a dosadašnji dobitnici su Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska, Miloš K. Ilić, Ana Schnabl i Luiza Bouharaoua.

Gradska knjižnica Pazin, koja upravlja Kućom za pisce – Hižom od besid, je tijekom proljeća otvorila natječaj za prijave za stipendijske boravke tijekom 2022. godine. Sve prijave razmotrilo je Programsko vijeće te donijelo odluku koji će autori ili autorice biti pozvani na stipendijske boravke u 2022. u Kući za pisce.

Zadatak je bio iznimno težak jer je trebalo odabrati samo njih šest.

Odabrani su sljedeći autori: Igor Angjelikov (Sjeverna Makedonija), Mirko Božić (Bosna i Hercegovina), Sara Renar (Hrvatska), Adrian Oproiu (Rumunjska), Katja Grcić (Hrvatska) i Stefan Bošković (Crna Gora). U Kući za pisce boraviti će i Almin Kaplan, dobitnik Nagrade “Edo Budiša”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.