Preminuo književnik Branimir Donat

Autor: hina

Tijekom književno-kritičarskog djelovanja Branimir Donat otkrivao je nepoznate pisce i njihove zaboravljene knjige, a tiskao je i "Crni dossier", knjigu sudskih i inih dokumenata o političkim zabranama djela hrvatske književnosti u razdoblju komunizma.

Književni kritičar, esejist, publicist, prevoditelj i nakladnik Branimir Donat sinoć je iznenada preminuo u 76. godini u svom domu u Zagrebu, doznaje se jutros u Hrvatskom društvu pisaca (HDP).

Branimir Donat, pravim imenom Tvrtko Zane rođen je 1934. u Zagrebu. Bio je urednik u Nakladnom zavodu Matice hrvatske, a radio je i kao profesionalni književnik.

Pisao je kolumne i komentare u različitim novinama, a bio je i vrlo aktivan kao urednik u izdavačkoj kući “Dora Krupićeva”, u kojoj je objavljivao knjige i autore koji su bili prešućivani i zaboravljeni.

Vlasnik bogatog opusa

Uredio je djela desetak hrvatskih književnika za ediciju Pet stoljeća hrvatske književnosti, a sastavio je između ostaloga i Antologiju hrvatske fantastične proze.

Na hrvatski jezik prevodio je djela francuskog književnika Guillauma Apollinaira.

Tijekom književno-kritičarskog djelovanja Branimir Donat otkrivao je nepoznate pisce i njihove zaboravljene knjige, a tiskao je i “Crni dossier”, knjigu sudskih i inih dokumenata o političkim zabranama djela hrvatske književnosti u razdoblju komunizma.




Objavio je, uz ostalo, i knjigu “Politika hrvatske književnosti i književnost hrvatske politike”.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.