FOTO: Pixabay

Preminuo je književnik Marko Vešović: Tvrdio je da su srpski i hrvatski nacionalisti kršćanski fundamentalisti

Autor: Barbara Grgić

Bosanskohercegovački pjesnik, književnik i esejist Marko Vešović preminuo je u u Sarajevu u 78. godini života.

Iako je rođen u Crnoj Gori, najveći dio života proveo je u BiH i Sarajevu, gdje je bio i tijekom rata od 1992. do 1995. godine. U istom je gradu završio Filozoski fakultet na kojemu je doktorirao te predavao književnost, uključujući tu i kreativno pisanje.

Radio je i kao urednik u sarajevskoj izdavačkoj kući “Veselin Masleša”.


Napisao više od 30 knjiga

U njegovu se opusu nalazi više od 30 knjiga poezije, proze, eseja i prijevoda.

Među najznačajnijim se izdvajaju zbirka poezije “Poljska konjica” koju je posvetio ubijenoj djevojčici svog prijatelja tijekom opsade Sarajeva.

“Nedjelja”, “Osmatračnica”, “Rodonačelnik”, “Četvrti genije”, ratna proza “Smrt je majstor iz Srbije” koja je neka vrsta njegova osobnog obračuna sa srpskim nacionalizmom, “Kralj i olupina” također su djela koja se ubrajaju među najznačajnijim Vešovićevim ostvarenjima.

Za nacionaliste nije birao riječi

Kao polemičar Vešović nije birao riječi kada je kritizirao ljude koje je smatrao nacionalistima, a s podjednakom se žestinom obračunavao kako sa srpskim, tako i s bošnjačkim i hrvatskim oponentima. Brojni pamte njegovu polemiku s Muhamedom Filipovićem.

Govorio je i kako je Sarajevo tek u ratu istinsku prigrlio kao svoj dom bez obzira na nevolje koje su ga pratile.

“Srpski i hrvatski nacionalisti su u ratu bili i do danas ostali kršćanski fundamentalisti. Stoga kad fundamentalisti koji se krste punom šakom i s tri prsta napadaju fundamentaliste koji klanjaju, to spada u autohtonu bosanskohercegovačku grotesku”, kazao je Vešović u jednom intervjuu iz 2011. godine.
Odlazak poznate legende: Ostavila je dubok trag
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.