Preminula Izabela Šimunović akademska slikarica – grafičarka

Autor: hina

Mlada hrvatska slikarica Izabela Šimunović umrla je jučer poslijepodne u Zagrebu nakon duge i teške bolesti.

Izabela Šimunović rođena je 01. lipnja 1970. godine u Zagrebu. Završila je Školu primjenjene umjetnosti i dizajna, te upisala studij Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Grafiku je 1995. diplomirala u klasi profesora Frane Para. Bila je na brojnim studijskim putovanjima.

Od 1991. izlagala je na stotinjak samostalnih i kolektivnih izložaba u zemlji i svijetu; u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Grožnjanu, Krku, Ljubljani, Londonu, Grazu , Sofiji, Beču, Milanu, Perrugi, Firenzi, Dartingtonu (Velika Britanija), Palo Altu (California), Hamilton-Victoriji, Canberri, Melbourneu (Australija), Genevi i drugdje.


Autorica je mnogobrojnih scenografija u europskim nacionalnim kazalištima, festivalima i televizijskim kućama: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Kazalište Gavella, Teatar I.T.D., Slovenska nacionalna opera u Ljubljani, Bloomsbury Theatre London, Dartington International Summer Festival, Dubrovačke ljetne igre, Splitske ljetne igre, HTV, OTV i druge.

Koautorica je nekoliko bibliofilskih izdanja i suradnica poznatim književnicima, redateljima i glazbenicima. Za svoja likovna ostvarenja nagrađena je s više nagrada i priznanja. Sudionica je brojnih likovnih radionica, kolonija i simpozija. Radovi Izabele Šimunović nalaze se u mnogim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u zemlji i svijetu. Bila je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Izabelini prijatelji i štovatelji i brojni likovni umjetnici oprostit će se od nje sutra, u srijedu, 31. ožujka u 20,00 sati u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika. Izabelini kolege likovni umjetnici, prijatelji i štovatelji organizirali su humanitarnu prodajnu izložbu koja će se otvoriti sutra navečer u 20 sati u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika na kojoj su se trebala prikupiti sredstva za njezino liječenje, nažalost njezina je smrt to prekinula, pa će izložba biti komemorativna.

Ispraćaj Izabele Šimunović po njezinoj izričitoj želji bit će u krugu rodbine i najbližih prijatelja.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.