fbpx

Premijera ‘Kako rastu djeca’ u Gradskom kazalištu lutaka Split

Autor: M.T.

U subotu, 6. ožujka, u Gradskom kazalištu lutaka Split bit će izvedena druga ovosezonska premijera, predstava „Kako rastu djeca?”, nastala prema poeziji Grigora Viteza i u dramaturškoj obradi Belmonda Miliše. Redatelj je Bojan Brajčić, glumac i apsolvent režije za zagrebačkoj ADU, koji u predstavi potpisuje i glazbu.

Vitezov poetski svijet djetinjstva glumac Franjo Đaković najmlađima će donijeti igrom, naracijom, sviranjem, pjevanjem i korištenjem elemenata kamishibai teatra , tradicionalnog japanskog putujućeg kazališta.

O nastajanju predstave Belmondo Miliša, autor narativa kojim je povezao Vitezove stihove u dramaturški zaokruženu cjelinu, istaknuo je:

„Pred autorskim timom ove predstave kojom smo željeli prije svega donijeti Vitezove stihove na scenu, nije bio lagan zadatak. Poezija jest divna, ali djeca na sceni žele priču i igru; priču koja ima početak, zaplet i rasplet.

Odlučili smo se poigrati značenjem pjesnikovog prezimena. U našoj je priči glavni junak dječak koji želi postati vitez. Pažljivim izborom pjesama pokušali smo prikazati i razvojne faze djeteta od dojenačke dobi sve do odrastanja.  Svaka od pjesama tako ilustrira jedan korak ka odrastanju, a između tih poetskih ilustracija pratimo nevolje i uspjehe jednog dječaka na putu prema cilju. Poetsko i prozno stapaju se tako u jedinstvenu priču kao što to mora biti. Bilo bi lijepo poučiti djecu dok se otvor mirnog zdenca u kojem stih može odjeknuti snagom praska ne zatvori, kako su poezija i proza života dva imena iste tajne.“
Uz strogo poštivanje epidemioloških mjera za publiku, Gradsko kazalište lutaka Split  u aktualnoj sezoni izvodi pretežno predstave manje forme, s jednim, dva ili tri glumca, trudeći se osigurati  visoku razinu sigurnosti svojim umjetnicima na sceni i ostalim djelatnicima.  Monoigra „Kako rastu djeca“ svojom se formom uklapa u takav koncept sezone, a zbog jednostavne scenografije mobilna je i pogodna za izvođenje u nekazališnim kao  i na otvorenim prostorima.

Scenografiju, kostim i ilustracije predstave osmislila je Tina Vukasović, a oblikovanje svjetla potpisuje Lucijan Roki.
Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.