fbpx

Predstavljena knjiga ‘Sjećanja’ slikara Ive Grbića

Autor: hina

Ivo Grbić tijekom više od pola stoljeća umjetničkog rada nacrtao je više od tisuću portreta umjetnika na Dubrovačkim ljetnim igrama, a godine 2002. dobio je nagradu grada Dubrovnika za životno djelo.

U prigodi 80. rođendana dubrovački akademski slikar Ivo Grbić predstavio je večeras u atriju Palače Sponza knjigu “Sjećanja”, koja govori o životu i radu ovog umjetnika u Zagrebu i Dubrovniku.

Promociju knjige prati i prigodna izložba, na kojoj je predstavljeno 50-ak radova nastalih tijekom umjetničkog stvaralaštva Ive Grbića.

Ivo Grbić (25. listopada 1931.) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1956. godine kod Tomislava Krizmana, Krste Hegedušića i Marijana Detonija. Od 1960. do 1982. godine radi kao profesor na Grafičkom odsjeku Škole primjenjene umjetnosti u Zagrebu. Održao je 31 samostalnu izložbu i sudjelovao na više od 150 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvo.


Autor je brojnih likovnih rješenja iz područja likovne umjetnosti za kulturne i znanstvene ustanove u Dubrovniku, Zagrebu i drugdje.

Ivo Grbić tijekom više od pola stoljeća umjetničkog rada nacrtao je više od tisuću portreta umjetnika na Dubrovačkim ljetnim igrama, a godine 2002. dobio je nagradu grada Dubrovnika za životno djelo.

U srpskocrnogorskom napadu na Dubrovnik 6. prosinca 1991. izgorjela je palaća u kojoj je živio i radio, zajedno sa malom galerijom u prizemlju i tom su prilikom uništene brojne slike, crteži i grafike, fotografije, keramika, etnografska i antikvarna zbirka, knjižnica te mnogo vrijednih predmeta. Na vanjskim zidovima izgorjele palače od 2001. godine Ivo Grbić postavio je više izložbi svojih radova i dokumenata o stradanju Dubrovnika, koji izazivaju stalni interes brojnih posjetitelja Dubrovnika.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.