Predstavljena knjiga Marka Antuna de Dominisa “Retractation”

Autor: M. Ć. / Hina

U prigodi obilježavanja 450. obljetnice rođenja, prvi put u cijelosti objavljeno djelo Marka Antuna de Dominisa "Retractationum" danas je predstavljeno u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

O knjizi su govorili akademici Ivan Golub i Darko Novaković, zamjenik ravnatelja Kršćanske sadašnjosti don Anton Šuljić i urednik izdanja de Dominisovih djela Ante Maletić.

Novaković je napomenuo kako je ovo prvo izdanje knjige te da je zbog trenutno zatvorene Apostolske knjižnice rađena na temelju snimaka teksta s crnih mikrofilmova.

Ocijenio je kako je u knjizi Domini pisao o četiri skupine temeljnih teoloških pitanja koja bi trebalo ili ne mijenjati u Crkvi.

“U prvoj skupinu su pitanja koja bi trebalo potpuno izbrisati, a u drugoj ona koja bi trebalo bolje objasniti,” rekao je dodavši kako su u trećoj skupini pitanja koja bi trebalo bolje obraditi, u četvrtoj ona koja ne bi trebalo mijenjati.

Don Antun Šuljić je podsjetio kako se de Dominisova obljetnica obilježava pod pokroviteljstvom UNESCO-a te ocijenio kako de Dominis još uvijek nije zauzeo zasluženo mjesto u Crkvi i Domovini.

“Crkva ga je osudila i spalila,” rekao je Šuljić dodavši kako do danas još ništa nije učinila bar u ublažavanju osude.

Šuljić smatra kako se de Dominis u svom vremenu bavio pitanjem Crkve i ekumenizma te ocjenjuje kako mu se ne može poreći dalekovidnost.
“Katolički episkopat u Hrvatskoj trebao bi se založiti za skidanje osude de Dominisu,” rekao je dodavši kako bi svi oni koji se u Crkvi zalažu za ulazak Hrvatske u EU trebali otkloniti osudu i vrednovati njegove prinose.

Maletić je istaknuo kako mu je cilj rehabilitirati de Dominisa te dodao kako oni koji žele proučavati njegovo djelo sad knjige imaju na raspolaganju.

Akademik Golub smatra kako je stoljećima nepravedno zanemarivan i nedovoljno prisutan u povijesti znanosti i teologije de Dominis sad napokon zauzima zasluženo mjesto među vodećim misliocima svoga doba.
Knjigu “Retractation” objavila je splitska nakladna kuća Lamaro.

Tko je bio Marko Antun de Dominis?

Marko Antun de Dominis (Rab,1560. – Rim, 8. rujna 1624.) bio je splitski nadbiskup i primat Dalmacije od 1602. – 1616. Isusovac do 1596. Dominis je poznat kao jedan od najvećih filozofa i znanstvenika svog vremena. Bio je sveučilišni profesor u Padovi i Brescii: matematike, retorike i logike. Napustio je svoj položaj u Splitu radi političkih sukoba između Rima i Mletaka oko vladavine nad Dalmacijom i zbog problema koje je imao sa svojim klerom.

Kralj James I. ga je pozvao u Englesku. Živio je u dvoru nadbiskupa Canterburyja i bio imenovan dekanom Windsora i glavar Savoya 1617. Podučavao je na Cambridgeu i Oxfordu. Ostao je u Engleskoj šest godina i onda ju napustio. Među mnogim njegovim znanstvenim radovima treba istaknuti da je objasnio što uzrokuje dugu i pročišćavanje svjetlosti koja prolazi kroz leću (1611.) bio je prvi koji je ispravno protumačio uzroke morske plime i oseke (1624.).

Njegov interes je bio promicanje mira i reformacije crkve. Napisao je (1618.) knjigu «Stijene kršćanskog brodolom», to je djelo smatrano za važno apologetsko djelo reformirane teologije. Među ostalim knjigama i pamfletima valja spomenuti: Scogli del cristiano naufragio, ogorčeni pamflet protiv Rima, De Republica Ecclesiastica, napad na monarhijski ustroj Rima i obrana nacionalnih crkava. Kada je napustio Englesku napisao je knjigu protiv Engleske crkve kao što je ranije pisao protiv rimske kurije, Sui Reditus ex Anglia Consilium.

Umro je u dvorcu Sant Angelo u Rimu gdje ga je zatvorila inkvizicija kao heretika nakon smrti Grgura XV.

Autor:M. Ć. / Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.