Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predstavljena je nova diskografska nagrada ustanovljena povodom 25. obljetnice HDU-a

Autor: M.T.

Hrvatska diskografska udruga (HDU) predstavila je 14. lipnja 2021. nagradu Nova ploča, koja će se dodjeljivati za izuzetan doprinos te promicanje značaja hrvatske glazbene industrije, za potporu u ostvarivanju ciljeva HDU-a te uspjeh u širenju ugleda i položaja udruge.

Nova nagrada ustanovljena je u povodu 25. obljetnice HDU-a, a ovogodišnji su dobitnici osnivači i članovi prvog Upravnog odbora HDU-a Hrvoje Markulj, Šimo Jovanovac, Branko Paić, Veljko Despot i Zdravko Josipović, priopćio je HDU.

Na predstavljanju održanom u Hrvatskom glazbenom zavodu na sam rođendan HDU-a, predsjednik udruge Želimir Babogredac istaknuo je da je diskografija na našim prostorima prisutna gotovo stotinu godina te da se tim podatkom možemo pohvaliti jer nas razlikuje od glazbenih prostora kojima smo okruženi.

“Rezultat uspjeha je upravo ta naša dugogodišnja dostojanstvena namjera i zato je važno odati počast onima koji su vjerno stvarali domaću diskografiju – našim osnivačima Hrvatske diskografske udruge”, rekao je Babogradac.

Diskograf, glazbeni urednik, osnivač Chansonfesta i prvi predsjednik HDU-a Hrvoje Markulj rekao je da je svaka nagrada istodobno i priznanje i mogući poticaj, a njezin primitak dobitnik stavlja na istaknuto mjesto u životu. “Posebno se to odnosi na nagrade koje dodjeljuje struka, kolege s kojima ste puno godina dijelili profesionalnu sudbinu”, poručio je Markulj.

Diskograf, novinar i glazbeni urednik Veljko Despot istaknuo je kako je ova nagrada priznanje da je bio “na dobrom putu u vrlo posebnim ekonomskim zakonitostima, vodio vrijedne bitke u nekim drugačijim društvenim okolnostima i otvarao prava vrata u neka druga kulturološka vremena, propuštajući na ove prostore onaj propuh inozemne popularne kulture, kada je to nešto značilo generacijama koje su uz nju odrastale”.

Šima Jovanovac, skladatelj, izvođač, producent i diskograf ponosan je što je današnja HDU respektabilna organizacija i uz bok svjetskim udrugama istih profila. “Snovi su postali stvarnost”, rekao je.




Glazbeni ugođaj na predstavljanju stvorila je harfistica Doris Kramatić izvodeći klasike domaće glazbe.

Svečano uručenje nagrade dobitnika održat će se u jesen u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.




Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.