NIKOLA KNEZEVIC

Predstavljen zajednički projekt Hrvatskog državnog arhiva i Croatia Recordsa u spomen na velikana Vatroslava Lisinskog

Autor: Dnevno

U Hrvatskom državnom arhivu danas je održana press konferencija na kojoj su predstavljena dva izdanja Croatia Recordsa posvećena odabranim dijelovima glazbenog opusa Vatroslava Lisinskog (1819. – 1854.), a povodom 200. obljetnice rođenja ovog velikog hrvatskog skladatelja. Zajednički je to projekt Hrvatskog državnog arhiva i Croatia Recordsa koji je predstavljen ispred velikog broja posjetitelja. Prvo ih je pozdravio ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura, a potom i direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac. Obje arhive čuvaju ostavštinu Lisinskog i trude se kako ne bi ostala zapostavljena i zaboravljena. O liku i djelu Vatroslava Lisinskog govorili su i Veljko Lipovšćak, dugogodišnji tehnički direktor Jugotona koji je pričao o pjevačima koji su pjevali djela Lisinskog, zatim Mladen Burić, načelnik Odsjeka za obradu filmskog gradiva Hrvatske kinoteke te Bosiljka Perić Kempf, povjesničarka glazbe.

“U fonoteci Jugotona i Croatia Recordsa postoji jako puno raznih dijelova zapisa Vatroslava Lisinskog. Ovo smo napravili za budućnost, za škole i za glazbene akademije koje sada imaju prilike čuti perfektne interpretacije. Danas ih mnogi pokušavaju izvesti, ali ne uspijevaju učiniti na način kao što je to činio veliki Vatroslav Lisinski”, rekao je Lipovšćak.

“Lisinskom su nepravedno prišili etiketu diletanta jer je živio i radio u okolini koja nije imala previše razumijevanja za njegova djela. On je zapravo bio talentirani čovjek tragične sudbine. Na svu sreću interes za njegovu glazbu postoji i danas, stoga je posebno vrijedno da mu se i na ovakav način pokaže poštovanje. On je dio hrvatske kulture i treba ga se i češće prisjećati, a ne samo za obljetnice. Ako uništite sjećanje, uništili ste kulturu”, naglasila je Perić Kempf.

Posebno zanimljiv bio je film o Lisinskom prikazan prvi put na Uskrs 1944. godine. Bio je to prvi cjelovečernji hrvatski film, a danas su ga uzvanici pogledali u skraćenoj verziji. Originalan film “Lisinki” Oktaviana Miletića traje 90 minuta.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.