fbpx

Predstavljen roman ‘Auron’ Jasne Horvat

Autor: hina

Tema romana - savršena, idealna proporcija ljepote, savršeni omjeri i mistika brojeva, uključeni su u strukturu 'Aurona', u kojemu se isprepliću fabularni, inertekstualni i likovni diskurs, istaknula je Oraić Toić.

Roman “Auron” autorice Jasne Horvat, formalno i žanrovski neobično djelo koje kombinira književnoumjetnički i znanstveni stil, predstavljen je večeras u Knjižnici Bogdana Ogrizovića.

“Aurona” su predstavile teoretičarke književnosti Dubravka Oraić-Tolić i Andrea Zlatar, posvetivši posebnu pozornost jedinstvenosti njegove strukture, nadahnute univerzalnom simbolikom brojeva i slova.

Tema romana – savršena, idealna proporcija ljepote, savršeni omjeri i mistika brojeva, uključeni su u strukturu “Aurona”, u kojemu se isprepliću fabularni, inertekstualni i likovni diskurs, istaknula je Oraić Toić.


Posebno je upozorila na njegovu višeslojnost – više diskursa, više medija i stilova koji se “zrcale” u srednjovjekovnom čarobnom omjeru broja “fi” (1,61…….), tisućljetnoj inspiraciji znanstvenika i umjetnika.

Andrea Zlatar izdvojila je pak destabilizaciju klasične forme u “Auronu” i mogućnost različitih čitanja, dok je autorica Jasna Horvat otkrila da joj je nakana bila – “stvoriti prozu poput Rubikonove kocke za proaktivnog čitatelja koji svojom energijom može korigirati pisca kada je bezidejan”.

Radnja romana odvija se u Osijeku i Šibeniku, ali i u drugim svjetskim gradovima. Glavni lik Auron živi samo jednu preokupaciju – ljepotu, postajući glasnogovornikom umjetnika i umjetnosti same, dok roman dobiva odlike virtualne kutije informirajući o brojnim umjetninama u kojima se oslikavaju “zlatni omjeri” – Bašćanskoj ploči, crkvi sv. Lucije u Jurandvoru, piramidama u Gizi, Mona Lizi, Picassovu Autoportretu, različitim glazbenim ostvarenjima, kao i literarnim djelima.

Autorica Jasna Horvat (1966.), književnica, teoretičarka kulture i redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, za svoj prethodni roman “Az” dobila je nagradu HAZU-a 2010. godine.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.