Foto: Arheološki muzej u Zagrebu

Povodom Dana europske baštine besplatni program ‘Andautonija za sve’ uz izložbu rimskih mirisa

Autor: M.T.

Andautonija – najvažnije starorimsko naselje i municipij južno od Zagreba ovog vikenda postaje poprište niza zanimljivih događanja u Arheološkom parku gdje će biti održan  program „Andautonija za sve” u povodu Dana europske baštine.

Kako ističu iz zagrebačkog Arheološkog muzeja: „Cilj programa ‘Andautonija za sve’ je predstavljanje lokaliteta što široj publici. Svi sadržaji bit će besplatni te prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama. Predstavljene će biti razne radionice te igre kojima su se djeca i odrasli zabavljali u rimsko vrijeme. Također će se moći razgledati Izložbu rimskih mirisa, a izložbom na otvorenom predstavit će se Projekt daljnjeg razvoja Arheološkog parka.

Andautoniju su osnovali Rimljani u 1. stoljeću poslije Krista na tadašnjem toku rijeke Save, te je do kraja 4. stoljeća bila glavno upravno, političko i kulturno središte tog dijela Panonije. Strateški je izgrađena na trasi rimske ceste Siscia – Petovio (SisakPtuj). Bila je municipij u obliku nepravilna šeterokuta s visokim pravnim statusom, a tijekom 400 godina i administrativno-upravni, kulturni i vjerski centar zagrebačkog dijela Posavine. Postajao je termalni kompleks s vodovodom, kanalizacijom i sustavom za zagrijavanje prostorija. Također se na temelju reljefa božice Nemeze, zaštitnice gladijatorskih igara, pretpostavlja postojanje građevine amfiteatra na području naselja. Tijekom iskapanja, koja se provode od 1981. godine, nađeni su tanjuri, vrčevi, oruđe, posuđe, novac careva iz razdoblja od Tita do Valesa te tragovi ceste i nekropola. Izgradnjom Andautonije počinje urbanizacija tog dijela Panonije koja traje do kraja 4. stoljeća. Nakon Andautonije i njenog urbanizacijskog procesa, nema značajnije urbanizacije sve do druge polovice 20. stoljeća.

Arheološki park „Andautonija” otvoren je 1994. godine u Šćitarjevu. Arheološko nalazište s ostacima zgrada i ulica otvoreno je za javnost, a pod brigom je Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Za vrijeme popravka župne crkve u Šćitarjevu 1768. godine, pronađen je dio spomenika carici Hereniji Etruscili, ženi cara Decija, koji je vladao od 249. do 251.godine. Natpis glasi: Herenniae Etruscillae Aug(ustae), matri cast(rorum), conjugi d(omini) n(ostri) Deci(i) p(ii) f(elicis) Aug(usti) r(es) p(ublica) And(autoniensium). U organizaciji Arheološkog muzeja grada Zagreba svake se godine održava manifestacija pod nazivom „Dani Andautonije”, a od 2007.  godine priređuju se „Susreti u Andautoniji” u organizaciji Udruge Andautonija. Izložbama i raznim događanjima obrađuju se pojedine teme iz života rimskoga grada.

U Arheološkom parku prezentirani su sačuvani dijelovi nekoliko rimskih zgrada i rimske ulice. Na lokalitetu su postavljene interpretacijske ploče s brojnim informacijama o lokalitetu, razvoju rimskog grada, ali i svakodnevnom životu i nađenim predmetima.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.