Show-Bizz-Magazin

Plesni centar najavljuje predstavu ‘Individue(t)’

Autor: M.T.

Zagrebački plesni centar (ZPC) izvijestio je da je unatoč okolnostima u 2020. godini imao rekordnih 16 premijera, a uspješan niz nastavljaju 16. siječnja, premijernom izvedbom predstave “Individue(t)” Lare Frgačić i Endija Schröttera.

Iz ZPC-a kažu kako taj autorsko-istraživački projekt predstavlja prvu u nizu očekivanih suradnji dvoje mladih koreografa i plesača, koji su “osluškujući i usklađujući međusobne interese” generirali materijal koji “ne bježi od naracije i ne strahuje od pojma dramsko.”

“Njihovo specifično viđenje suvremene plesačko-izvedbene prakse dovelo ih je do predstave koja nastoji prikazati kompleksan odnos do kojeg bezuvjetno dolazi kada se dvije individue nađu u istom fiktivnom prostoru odnosa iz kojeg ne mogu izaći”, ističu. Kako dodaju, njihova tijela i pokreti ilustriraju izmjenu moći uz paradoksalnu ovisnost o ovom drugom koja je tokom predstave prikazana kroz niz dijelova u kojem obje strane dobivaju priliku pokaz svoju dominaciju, a u isto vrijeme, u službi same koreografije, nužno moraju djelovati skladno, na momente čak i posve unisono.

Dramaturgiju potpisuje Marija Androić, autor glazbe je Jan Kozumplik, svjetlo oblikuju Luka Črnelč i Marino Frankola. Predstava je nastala  u SABMARINE produkciji, u suradnji s programom Koreospektar Zagrebačkog plesnog centra. “Usprkos 2020. godini hrvatska plesna scena u Zagrebačkom plesnom centru uspješnoj je stvarala i izvodila programe. Realizirano je rekordnih 16 premijerni naslova i ukupno 76 izvedbi plesnih predstava”, izvijestili su iz Zagrebačkog plesnog centra.

Podsjećaju da su surađivali s udrugama plesnih umjetnika UPUH i PULS i brojnim umjetničkim organizacijama te premijernom izvedbom predstave Body Shots završili međunarodn koprodukciju s njemačkom plesnom skupinom CocoonDance i Državnim kazalištom u Darmstadu.

“To je prvenstveno zajednički uspjeh Zagrebačkog plesnog centra i nezavisne plesne scene koja nam je pomogla u beskompromisnom provođenju svih zahtjevnih epidemioloških mjera. Dokaz tome je da smo među rijetkim hrvatskim, pa i europskim kazalištima koja nisu zatvaralasvoja vrata publici i  umjetnicima”, ističu.

U usporedbi s 2019. godinom realizirali su samo 22 programa manje, a što uzimajući u obzir prekid rada zbog epidemioloških mjera od ožujka do svibnja 2020. smatraju izuzetnim uspjehom. “Međusobnom suradnjom te uz potporu Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 2020. godinu pretvorili smo u uspješnu plesnu godinu unatoč svim ograničenjima”,  napominju.




U siječnju 2021. u još uvijek vrlo reduciranom gledalištu nastavljaju s repriznim izvedbama predstave Bazen umjetničke organizacije Škvadra te “Stvari su kakve jesu” Eni Vesović i  Mirne Rustemović, “Gilgameš” Filipe Bavčević te premijerom “Sjećanje u metrima” autorskog trojca Mia Zalukar, Silvija Dogan i Stella Leboš, najavljenu za 29. i 30. siječnja.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.