Pjesnikinja posvetila pjesmu Kati Šoljić, simbolu patnje i hrabrosti hrvatske majke!

Autor: T. Pšenko

Pjesma posvećena ovoj velikoj ženi prošle je godine između 118 autora ušla u deset najboljih na 6. susretu hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva "Stjepan Kranjčić".

“Moja četiri sina i zet darovali su svoje živote za slobodu i obranu svoje Domovine Hrvatske od srpskog agresora u ovom Domovinskom ratu 1991. godine. Od istih neprijatelja stradala su mi četiri nedužna brata u Drugom svjetskom ratu, a suprug mi je čudom ostao živ. Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nije nikada mazio. I stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj”, izjavila je za života Kata Šoljić, majka četvorice sinova koji su poginuli u Domovinskom ratu. Kata Šoljić preminula je 2008. godine, a u Hrvatskoj će se pamtiti kao simbol majke hrabrosti, boli i tuge.

Upravo je Kati omiška pjesnikinja Branka Mlinar posvetila pjesmu “Kad si bila četiri svoja sina”. Pjesmu je uvrstila u svoju tek tiskanu zbirku pjesama “Vukovar istini pripada”.

Vukovarska majka, Kata Šoljić, rodila je šestero djece: Niku, Ivu, Miju i Matu te kćeri Mariju i Anu. U Domovinskom su ratu poginula sva četvorica njezinih sinova i rat je zauvijek odnio Niku, Ivu, Miju i Matu. Simbol majke i hrabrosti rođena je upravo na današnji dan, 23. veljače 1922. godine u Vukšiću Donjem kod Brčkog, a preminula je u Zagrebu, 8. srpnja 2008. godine. Njezin najstariji sin Niko ubijen je u Srijemskoj Mitrovici, Mijo je ubijen u kukuruzištu, u Srijemskim Čakovcima, Ivo, zapovjednik Mitnice, nestao je u proboju u Dunavu, a Mato je ubijen u napadu na vojarnu. 

Kata Šoljić sinove je uspjela pronaći i pokopati tek nakon dvanaest godina. Najstariji sin Niko pronađen je gotovo slučajno na groblju u Srijemskoj Mitrovici, a bio je posljednji kojeg su ekshumirali.

Pjesma posvećena ovoj velikoj ženi prošle je godine između 118 autora ušla u deset najboljih na 6. susretu hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić”.

Kad si bila četiri svoja sina

/ Kati Šoljić /




Kad si bila

četiri svoja sina,

zrcalo zemlje,




majka hrabrosti.

Imala si krila

veća od svih ptica,

ponos i nadu,

blago u njedrima.

Kad si bila

četiri svoja sina,

kruh i vino,

himna sveta, molitva.

Imala si ruke

čvršće od planina,

četiri zlata oko vrata,

biser sjajni, more ljubavi.

Kad si bila

Vlak slobode, Vodotoranj,

Bljesak, koloplet munja,

sokolica nebeska,

svjetlo koje spaja

sve izvore sebedarja.

Imala si pjesmu,

cijeli svijet na dlanu,

četiri sunca, četiri rijeke bistre

što u srce kao ljubav stanu.

Kad si bila

četiri svoja sina,

četiri zvona, četiri svitanja.

Niko. Mijo. Mato. Ivo.

Četiri cvijeta, četiri svemira.

Imala si snagu heroja,

imala si lice pobjednika.

Kad si bila

četiri svoja sina,

četiri hrasta, četiri vihora.

Slavila si život, sve oprostila,

četiri križa blagoslovila,

s krunicom cvala

i nosila nadu, znamen Božji

tamo gdje je zvala domovina.

Kad si bila, sve si bila.

Sve si bila, kad si bila.

Sve si bila i ostala.

Uzorita žena jaka,

zrcalo zemlje,

odsjaj ljubavi svete.

Hrvatska majka hrabrosti!

 

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.