fbpx
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

‘PET DANA SARAJEVA U ZAGREBU’ Dokumentarci, izložbe i književne večeri na jubilarnom izdanju festivala!

Autor: Marina Tenžera

Međunarodne rock zvijezde, fado glazba, izvrsni filmovi i izložba dio su programa jubilarnog desetog festivala “Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu“ što je sinoć otvorena u Galeriji Klovićevi dvori.

Prigodom otvorenja organizatori festivala Ismet Efendić i Ivica Propadalo uručili su nagrade zahvalnosti prijateljima za podršku i sudjelovanje u programu u proteklih deset godina među kojima su bili redatelj Bobo Jelčić, glazbeni umjetnik Ante Gelo, urednica i novinarka Vlatka Kolarović, urednik Dražen Klarić, profesor Sead Berberović i drugi. Statuetu za ovo jubilarno izdanje izradio je hrvatski kipar Ivan Midžić prema idejnom nacrtu Ivice Propadala, umjetničkog direktora „Ja BiH”.

Nakon formalnog dijela programa uslijedio je koncert pod nazivom “Sve ove godine“ fantastičnog glazbenog tria predvođenim jednim od najboljih i najcjenjenijih bosanskohercegovačkih gitarista, Boškom Jovićem, uz Maria Rašića na basu, te Bruna Philippa na klarinetu.

Uzvanici su imali prilike pogledati izložbu “Plakati, crteži, ilustracije“ Dejana Slavuljice (ALU Sarajevo) koju je predstavio profesor sa sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, Bojan Hadžihalilović, jedan od najistaknutijih imena u dizajnu vizualnih komunikacija u regiji.

Festival i ove godine u hrvatsku metropolu dovodi najvažnije i najuspješnije  profesionalce u području kulture iz susjedne nam BiH, njegujući tako bliskost i suradnju tih dvaju gradova, odnosno država. Tako već danas u Kinoteci se mogu pogledati dokumentarni filmovi s Aljazeera Balkans AJBdoc festivala, “Đemo“ redateljskog dua Lejla Kajić/ Davorin Sekulić, te film “Dream team babe“ Lejle Zvizdić o najstarijem ženskom bendu u Bosni i Hercegovini i šire. U četvrtak, 14.listopada, filmski program se nastavlja s projekcijom omnibusa igranog filma “Šta tebi znači BiH“ (Alma Cocay, Rea Memić, Sara Ristić, Mirela Salihović) u Kinoteci, dok će se drugi dio programa te večeri održati u Kulturno informativnom centru u formi književne večeri s Darkom Cvijetićem uz gosta Damira Uzunovića, direktora festivala Bookstan-a i Baybook-a te kantautora i šansonijera Narcisa Vučinu.

I četvrti dan festivala, petak 15. listopada, nudi iznimno bogat program: u Kinoteci će se projicirati igrani film “Pun mjesec“ Nermina Hamzagića, a u KIC-u će se obilježiti 25 godina od prvog prikazivanja filma “Savršeni krug“ Ademira Kenovića, koji je bio svojevrsni hommage legendi bosanskohercegovačkog glumišta Mustafi Nadareviću. Projekciji će se pridružiti i sam redatelj Ademir Kenović.

Završni dan festivala započet će “COOLturna špica” s gostima iz BiH u Napretkovom kulturnom centru. Program će voditi Ismet Efendić i Goran Štrbac dok će za glazbeni dio biti zaduženi Narcis Vučina, kantautor i šansonijer, Emir Bukovica/Bukowsky, internacionalna rock zvijezda te Maja Milinković, fado pjevačica iz Lisabona. Također, sve okupljene očekuje i predstavljanje TZ Sarajeva pod nazivom “Moje Sarajevo moja priča” uz goste Darka Cvijetića, Damira Uzunovića i Ademira Kenovića. Drugi dio programa završnog dana festivala održat će se u Kinu Kinoteka gdje nas očekuju projekcije filmova Miroslava Ćire Mandića. “Stvari na čuvanje“ je kratki igrani za čiju je produkciju zaslužan Zijad Mehić (ASU Sarajevo). Nakon kratkometražnog, goste očekuje i dugometražni igrani film “Sanremo“. Kao gost projekcije redatelju Miroslavu Ćiri Mandiću na hrvatskoj premijeri pridružit će se Zijad Mehić, prorektor za nastavu Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

Festival organizira Udruženje za promociju kulture i umjetnosti „Ja bih“, u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, Napretkovim kulturnim centrom, Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Grada Zagreba, te Gradom Sarajevom i Gradom Zagrebom.
Festival “Ja bih… 5 dana Sarajeva u Zagrebu„ održat će se od 12. – 16. listopada na nekoliko lokacija u Zagrebu, a ulaz na gotovo sva događanja je slobodan, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Autor:Marina Tenžera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.