Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Otvorenju Interlibera nazočili su i portugalski, izraelski, kanadski i crnogorski veleposlanici

Autor: Hina

Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, na kojemu će do 18. studenoga predstaviti tristotinjak izlagača iz Hrvatske i inozemstva, u utorak je na Zagrebačkom velasajmu (ZV) otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Mrežom svojih knjižnica, besplatnim članstvom za mladež, istaknuo je Bandić, Zagreb vodi računa o knjizi i čitateljima.

Posjetiteljima 41. Interlibera širom smo otvorili vrata Zagrebačkoga velesajma, dali besplatan ulaz i besplatno parkiranje, rekao je Bandić, poručivši kako treba čuvati i čitati knjige kako bismo bili pametniji.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak podsjetio je da je Vlada pritekla u pomoć kad se nakladnički lanac našao u teškoćama te je pomogla rješavanju njegove likvidnosti.

Pohvalio je širenje Interlibera te najavio daljnju potporu Vlade nakladnicima.

Otvorenju Interlibera nazočili su i portugalski, izraelski, kanadski i crnogorski veleposlanici.

Svoja izdanja na ovogodišnjem sajmu u 5. i 6. paviljonu ZV-a predstavlja tristotinjak izlagača iz Hrvatske i inozemstva, među kojima su nakladnici iz Austrije, BiH, Crne Gore, Francuske, Italije, Kine, Nizozemske, Njemačke, Rusije, SAD-a, Slovenije te Velike Britanije i Sjeverne Irske.




Interliber nudi bogat program predstavljanja novih knjiga domaćih i inozemnih autora, druženja i razgovora s književnicima, čitaonice i radionice, dodjelu književnih nagrada, aukcija starih knjiga, kvizove, glazbene programe te stručne susreta nakladnika, knjižara i knjižničara, kao i okrugle stolove i panel rasprave.

Na izložbenom prostoru pojedinih nakladnika organizirana su predstavljanja knjiga i druženja s autorima, a uz domaće autore na Interliber stiže i norveški autor kriminalističkih uspješnica Thomas Enger.

U sklopu edukativno-zabavnih programa za djecu najavljeno je druženje sa znanstvenicima i zabava za najmlađe uz edukativne pokuse u školici “Znanstvenog kvarta”, gdje će se učenici osnovnih i srednjih škola moći natjecati u kvizovima znanja HIGH FIVE, a bit će održano i Ekipno državno prvenstvo najboljih hrvatskih kvizaša.




Inteliber je uključen i u “Knjigodar”, akciju darivanja knjiga školskim knjižnicama Hrvatske udruge školskih knjižničara, u kojoj se preko natječaja svake godine popunjava knjižni fond odabrane školske knjižnice, s ciljem podizanja svijesti o njihovoj važnosti za izgradnju društva znanja.

Na Interliberu se održava i okrugli stol “Slavenska književnost kao čimbenik razvoja mentalne ekologije u svijetu”.

Interliber se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i gradonačelnika Grada Zagreba.

Sajam traje do 18. studenoga, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.