Otvorena likovna kolonija ‘Zilik 2011.’

Autor: hina

Prva radionica počela je pod vodstvom akademske slikarice i pjevačice Jadranke Ivaniš-Yaye za izradu fašničkih maski, sutra će djecu slikanju i kolažu na recikliranu materijalu podučiti Gaella Gottwald, a o skulpturi Željko Zima.

U karlovačkom Domu za djecu “Vladimir Nazor” jutros je počela 38. zimska likovna kolonija “Zilik 2011.”, u sklopu koje će se do petka održati šest likovnih radionica pod vodstvom uglednih likovnih umjetnika te otvoriti dvije izložbe.

Prva radionica počela je pod vodstvom akademske slikarice i pjevačice Jadranke Ivaniš-Yaye za izradu fašničkih maski, sutra će djecu slikanju i kolažu na recikliranu materijalu podučiti Gaella Gottwald, a o skulpturi Željko Zima. U srijedu će djeci u radionici pastela „Zvijezde za djecu“ pod vodstvom Ingrid Runtić pomagati Davor Gobac, Milana Vlaović, Antonija Blaće, Iva Šulentić i drugi. U četvrtak je dan akrilika pod vodstvom Petre Grozaj, a u petak će se raditi kolaž s Dominique Jurić.

Ravnateljica Doma “Vladimira Nazora” Maja Vučinić-Knežević kazala je da će se radionicama osim domske djece i učenika karlovačkih osnovnih i srednjih škola pridružiti mladi kreativci iz Jastrebarskog, Siska, Osijeka, Selca, Novog Vinodolskog, Lovrana, Slavonskog Broda i Koprivnice.

Važno je i vršnjačko druženje

Osim što će nastati mnoga kreativna djela važno je da se uspostavi vršnjačko druženje i pomoć u što boljoj integraciji domske djece u društvo, kazala je Vučinić-Knežević. Dodala je da je također bitno da djeca u sklopu Zilika vide i kako nastaju umjetnička djela likovnih umjetnika. Po njezinim riječima mnogi djelatnici u kulturi ocijenili su da je Zilik „jedna od najboljih likovnih kolonija suvremene hrvatske umjetnosti“.

Vrlo je vrijedna domska umjetnička zbirka, jer su mnogi umjetnici u zadnjih 38 godina darovali svoja vrijedna umjetnička djela u trajno vlasništvo doma. Ona su uz popratnu dokumentaciju posuđena na šezdeset lokacija da krase i oplemenjuju institucije i ustanove.

Izložba slikara Mersada Berbera otvorit će se večeras u 19 sati u Maloj dvorani Gradskog kazališta “Zorina doma”.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.