fbpx
Foto: Pixsell
+ AAA -

Otvorena izložba kojom se slavi 500 godina od tiskanja Marulićeve ‘Judite’

Autor: M. T.

Kao dio obilježavanja 500 godina od tiskanja prvog izdanja “Judite” oca hrvatske književnosti Marka Marulića u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvorena je izložba o tom najznačajnijem i prvom umjetničkom epu hrvatske književnosti ispjevanom na hrvatskom jeziku i njezinom autoru. 

Marulićev životni i stvaralački put predstavljen je na 15 izložbenih panoa, s odabranom građom iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, vezanom uz “Juditu”, ali i sam život i rad Marka Marulića – od prvotisaka njegovih djela, brojnih izdanja do prijevoda kroz stoljeća. 

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević rekla je u prigodi otvorenja kako postoji višestruka i višeslojna povezanost i simbolika odnosa Marka Marulića i NSK, koja u svojoj Zbirci rukopisa i starih knjiga ima dva primjerka drugog izdanja tiskanog 1522.  “Jedan od ta dva primjerka darovao je Sveučilišnoj knjižnici Ivan Kukuljević koji je na njemu napisao posvetu vlastitom rukom”, dodala je. Stričević kaže da ju raduje što se izložba otvara u godini čitanja i u godini Marka Marulića, te da su željeli spojiti dva doba u povijesti čovječanstva, tiskano i digitalno, što se i ogleda na izložbi. Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak, kao izaslanik ministrice kulture i medija te hrvatskog premijera, rekao je da tih 500 godina koje su prošle od vremena Marka Marulića pokazuju kako se gradila baština kojoj smo mi baštinici i koja će ostati nakon nas. 

Prvi dio izložbe predstavlja život i rad Marka Marulića kroz uvid u njegov latinski te hrvatski opus koji u svome fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga NSK, a središnji dio izložbe prikaz njegovog najvažnijeg djela, “Judite”, čija su dva primjerka drugog izdanja tiskanog 1522. te jedan primjerak četvrtog i petoga izdanja također dio te zbirke. Koliko je često to djelo bilo izvor inspiracije u svim područjima ljudske djelatnosti svjedoči izložena građa koja se čuva u Zbirci muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kao i Zbirci zemljovida i atlasa. Izložba prezentira i najznačajnije pretiske Marulićeve Judite te njezino spominjanje u svjetskoj literaturi, a mogu se pogledati i digitalizirana Marulićeva djela na portalu Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Virtualna izložba Marko Marulić.

Autor:M. T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.