Foto: Ivica Galovic/PIXSELL Ilustracija

Osvojena prestižna Prix Europa za radijski dokumentarac o Malenoj i Klepetanu i čovjeku koji se o njima brine

Autor: T. Š.

Ovih dana je u Potsdamu završeno jedno od najvećih natjecanja radijskih i televizijskih dokumentarnih i igranih sadržaja, Prix Europa.

Glavnu nagradu za radijski umjetnički dokumenatarac, koji se još naziva i „feature”, osvojila je mlada hrvatska autorica Marta Medvešek, nezavisna autorica s berlinskom adresom. Njen feature „Fly or Die” koji kroz priču o rodama – Malenoj i Klepetanu – i čovjeku koji o njima brine govori o nepobjedivoj snazi ljubavi – osvojio je srca delegata u žiriju sastavljenom od međunarodnih radijskih profesionalaca.

Autorici je nagradu osobno uručio Peter Leonhard Braun, osnivač festivala, neumorni promotor umjetničkog radijskog dokumentarca i jedan od posljednjih živućih legendi radijskog dokumentarizma.

Zanimljivo je da je emisija nastala kroz razvojni program Ake Blomstrom Award, European Broadcasting Uniona, namijenjen mladim autorima debitantima a na koji se Marta prijavila kao nezavisna autorica bez zaleđa medijske kuće.

Za radijske autore, Prix Europa je jedno od najvećih ako ne i najveće priznanje koje autor može dobiti.

Uspjeh mlade autorice Marte Medvešek lijepo se nadovezuje na uspjehe Zagrebačke škole dokumentarne radio-drame, čiji je inicijator i najnagrađivaniji autor bio Zvonimir Bajsić.




Autor:T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.