Dnevno.hr

Osmi Dani klasične gitare

Autor: Dnevno.hr/M.T.

Unatoč teškim okolnostima, organizatori su pripremili bogat i iznimno kvalitetan program koji će se uz poštivanje svih epidemioloških mjera održati u Splitu i Solinu u periodu od 2. do 6. studenog.

Ove godine Dani klasične gitare donose četiri koncerta na kojima će nastupiti: duo Srđan Bulat (gitara) i Biljana Kovač (alt) u ponedjeljak 2.11. u 19.30h u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac u Sveučilišnoj knjižnici, Ana Vidović (SAD / Hrvatska) u utorak 3.11. u 17h u Foyeru HNK Split, Splitski gitaristički kvartet u četvrtak 5.11. u 19.30h u Domu kulture Zvonimir u Solinu i Maurizio di Fulvio trio (Italija) u petak 6.11. u 19.30h u Kući jezika i kulture na Peristilu

“Ovogodišnje izdanje festivala organiziramo u jako teškim i neizvjesnim uvjetima. Broj koncerata je u okviru planiranog i željenog, nastojali smo biti hrabri i ustrajni, a u isto vrijeme i odgovorni za zdravlje svih sudionika festivala, te ponuditi raznolik i kvalitetan program koji će potvrditi ugled kojeg festival Dani klasične gitare uživa, ne samo na lokalnoj i nacionalnoj, već i na međunarodnoj razini. Tomu u prilog ide dolazak Ane Vidović, koja više od desetljeća čvrsto drži svoje mjesto među elitnim glazbenicima svijeta. Ona će održati solistički recital sa biserima svjetske gitarističke literature, ali i seminar (masterclass) sa splitske učenike, studente i profesore gitare. Festival otvaramo sjajnim duom kojeg čine naš proslavljeni i posjetiteljima festivala dobro poznati gitarist Srđan Bulat i Biljana Kovač, altistica sa bogatim međunarodnim iskustvom. Treći koncert ovogodišnjeg izdanja festivala održat će međunarodno priznati Splitski gitaristički kvartet koji ove godine obilježava desetu obljetnicu osnutka. Završetak festivala je rezerviran za talijanski Maurizio di Fulvio trio koji iza sebe ima bogato iskustvo nastupanja diljem Europe i SAD-a. Trio će se splitskoj publici predstaviti sa programom koji u sebi nosi primjese jazza i latino glazbe.“- ističe direktor i osnivač festivala Josip Dragnić, te dodaje:

„U nadi da će se obnovljena koncertna dvorana u Tončićevoj što prije staviti u funkciju, ove godine smo nastojali dovesti gitaru u različite prostore u Splitu i Solinu koji svojom veličinom i akustikom predstavljaju prikladan ambijent za gitarističke koncerte, Nažalost, kapacitet dvorana će biti drastično smanjen, pa one posjetitelje koji ne budu u mogućnosti uživo prisustvovati koncertima pozivam da prate facebook stranicu festivala na kojoj će biti emitirani dijelovi koncerata, kao i prijašnji nastupi ovogodišnjih izvođača“.

Ove godine „Dani klasične gitare“ se po prvi puta održavaju i u „Prokultura – Kući jezika i kulture Peristil” (powered by OTP). Udruga Prokultura već dvadeset godina djeluje u području obrazovanja i kulture ukazujući kroz svoje brojne projekte na jedinstveni razvojni potencijal umjetnosti i baštine.

I ove godine festival je nositelj prestižne EFFE etikete koju Europsko festivalsko udruženje (EFA) dodjeljuje odabranim festivalima u Europi koji se ističu promicanjem najviših umjetničkih vrijednosti, a ujedno su značajni za lokalnu zajednicu.

„Dani klasične gitare“ je međunarodna manifestacija koja objedinjuje koncerte vrhunskih umjetnika, predavanja i predstavljanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva za gitaru, kao i seminare i radionice sa mladima u cilju njihovog usavršavanja i postizanja izvrsnosti na sviračkom i umjetničkom polju. Također, kroz gostovanja gitarista iz različitih dijelova Hrvatske i inozemstva otvaraju se mogućnosti suradnje među gitaristima svih generacija, a gostovanjima svjetskih gitarističkih zvijezda Split se dodatno potvrđuje kao jedan od kulturnih-gitarističkih centara Hrvatske i Europe. Umjetnički direktor je Josip Dragnić.




Organizator manifestacije je Udruga GitaraSt, a partneri su HNK Split, Sveučilište u Splitu, Talijanski inistitut za kulturu, Počasni konzulat Talijanske republike u Splitu, TZ Split, Udruga Prokultura i Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin.

Autor:Dnevno.hr/M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.