fbpx
Foto: Osijek Danas

Osječko kino ‘Urania’ dobilo je novi moderni laserski 4K projektor

Autor: Marina Tenžera

Osječko kino “Urania” dobilo je novi laserski 4K projektor, prvi takav u Kino mreži, koji gledateljima omogućuje jasniju, detaljniju i realističniju sliku kod filmskih projekcija.

Moderni projektor zamijenit će dosadašnji, 2K digitalni projektor koji je imao dva ozbiljna kvara, objavila je ovih dana Kino mreža. Nabava je osigurana u provedbi programa Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds vrijednog ukupno 150 tisuća eura sufinanciranog od strane Europske Unije.

Riječ je o projektu stvaranja kulturnih hubova koji uključuju četiri kino dvorane, uz osječko tu su još Cinema House u Sofiji (Bugarska), TISZApART Mozi u Szonoku (Mađarska) i Mestni kino u Ptuju (Slovenija). Kako se napominje, 4K znači više piksela odjednom na platnu koji stvaraju slike koje su oštrije i sposobne prikazati više detalja nego standardni HD, a sadržaj se može gledati iz veće blizine.

Podsjeća se i da je Ministarstvo kulture i medija investicijskom potporom od 200 tisuća kuna pomoglo kompletnu obnovu strujnih instalacija, obnovu kinokabine i vanjsku rasvjetu primjerenu tom “secesijskom biseru”. Nakon što su gradska kina nestala s kulturne mape Hrvatske, a kinoprikazivačku djelatnost su potpuno preuzele multipleks dvorane, neovisni hrvatski kinoprikazivači okupili su se oko u Kino mreži koja danas ima 46 članova i 67 kina u 55 gradova i mjesta diljem Hrvatske.

Svrha Mreže je, među ostalim, ujedinjenje, poticanje, unaprjeđenje i razvoj hrvatskih neovisnih kinoprikazivača te osiguranje raznolikosti i dostupnosti audiovizualnih djela na području Hrvatske.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.