Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Oduševljenje Stradunom kroz osam desetljeća bit će prikazano na izložbi “Grad” dubrovačkog slikara Tome Gusića

Autor: Hina

Izložba “Grad” dubrovačkog slikara Tome Gusića, koja donosi dvadesetak umjetnikovih uljenih slika nastalih u proteklih osam godina, otvara se u utorak, 6. studenoga, u Studiju Moderne galerije “Josip Račić”.

Zdenko Tonković, autor koncepcije izložbe, smatra da je za Tomu Gusića Dubrovnik bio slikarska sudbinska nužnost.

“Odrastao i živeći tu zamalo cijeli svoj vijek, s izuzetkom vremena Akademije i radnog boravka u Zagrebu, bilo je neminovno da mu taj njegov ambijent bude vidokrugom i inspiracijom”, ustvrdio je u predgovoru kataloga izložbe.

Po njegovim riječima, u Gusićevom sazrijevanju i intelektualnom arealu te u likovnom iskazu, opsjednutost Dubrovnikom bila je u kvaliteti one Stančićeve Varaždinom ili Vidovićeve Splitom.

Tonković kaže kako je Gusić slikar ‘gradobraza’, a tim korpusom slika zatvara luk svog oduševljenja Stradunom kroz osam desetljeća, “od trenutka kada ga je u djetinjim očima prvi puta osupnuo”.

Tomo Gusić (1931.) je nakon osnovne i srednje škole u Dubrovniku, upisao studij arhitekture na tehničkom fakultetu u Zagrebu, a 1953. polaže prijemni ispit na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje i upisuje studij slikarstva kod prof. Otona Postružnika.

Diplomirao je 1957., a poslijediplomski studij završava 1959. nakon čega se vraća u Dubrovnik. Godine 1963. ponovno odlazi u Zagreb gdje povremeno sudjeluje na skupnim izložbama Udruženja likovnih umjetnika i bavi se grafičkim dizajnom, radi kao likovni urednik u redakciji Školske knjige. Zagreb je napustio 1981.  i od tada stalno živi u Dubrovnik, gdje mu je 2009. priređena monografska izložba.

Njegova zagrebačka izložba u Studiju Moderne galerije bit će otvorena do 20. studenoga.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.