Slobodna Dalmacija

Odlazak doajenke HNK Split Magde Matošić

Autor: Maja Štefanac

U 93. godini preminula je doajenka splitskog kazališta Magda Matošić. Scenu HNK Split obogaćivala je svojim izvedbama od 1970-ih godina, kada je dobila stalan angažman, pa sve do umirovljenja. Na TV ekranima zapazili smo je u ulozi Tomine žene u “Velom mistu”, glumila je i Gospođu sa psićem u “Novom dobu” te Gospođu Maru u “Posljednjoj volji”.

Nakon njezine bogate karijere ostaje i autobiografska proza “Male zvijezde Velikog medvjeda”.

“Premda se pojavljivala i na televiziji i na filmu, njezino je ime – kao uostalom i čitava dinastija Matošićâ o' kolina u Splitu – bila neraskidivim sponama vezana uza splitsko kazalište”, ističe se u in memoriamu na stranicama splitskoga HNK-a

Iz HNK Split podsjećaju i na njezinu ulogu u “Velom mistu”: Kao izvorna govornica stare splitske čakavštine, bila je – iako epizodistkinja! – među uvjerljivijim protagonistima ove kultne serije, iz čije se interpretacije čuo autentični govor predaka, a ne onaj uvježbani, onaj naučeni. Štoviše, zajedno s drugim doajenom Teatra u Splitu, Ivom Marjanovićem, bila je i svojevrsnom lektoricom za čakavštinu svim gostujućim glumcima s tog seta, stoji u objavi.

Od 1973. Magda Matošić je do umirovljenja bila stalnom članicom Drame HNK Split. Među prvim nastupima bio joj je onaj u komadu “Advokat Pathelin” nepoznatog srednjovjekovnog autora, kad je nastupila u ulozi Guillemette.

Uslijedile su predstave “Talenti i obožavatelji” Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog (Nina Vasiljevna Smeljska), “Rodoljupci” Jovana Sterije Popovića (Gospođa Zelenička), “Prikazanje sv. Lovrjenca mučenika” koje se pripisuje Petru Hektoroviću (Konkordija), “Roko i krvolok oli Ča je život vengo fantažija” Miljenka Smoje (Žena), dramski kolaž “Branite
ljubav” što ga je sastavio Đorđe Radišić,” Ljubovnici” nepoznatog pisca iz XVII. st. (Lukrecija), “Hitler u partizanima” Fadila Hadžića (Seka), “Amerikanska jahta u splitskoj luci” Milana Begovića (Kontesa Kate de’ Milesi), “Kralj Betajnove” Ivana Cankara (Lužarica), “Šest lica traže autora” Luigija Pirandella (Glumica), “Hasanaginica” Ljubomira Simovića (Majka Pintorovića), “Kartoteka” Tadeusza Rózewiczkog (Majka), Glorija “Ranka Marinkovića” (Prva žena), “Ribarske svađe” Carla Goldonija (Šjora Paškva), “Judita” Marka Marulića (Ruta), “Robinja” Hanibala Lucića (Pera), “Ljubav u koroti” Drage Ivaniševića (Milica), “Popravljač svijeta” Thomasa Bernharda (Žena), “Libar” Marka Uvodića Splićanina (Palmina), “Čovik, zvir i kripost2 Luigija Pirandella (Prošpera), “Prah” Ranka Marinkovića (Starica), “Otac” Augusta Strindberga (Dojilja), “Izgubljeni zavičaj” Slobodana Novaka (Kontesa), “Albatros2 Ranka Marinkovića (Keka), “Bljesak zlatnog zuba” Mate Matišića (Baba), a nastupila je i u Tijardovićevoj opereti “Mala Floramye” (Lajona), navode iz HNK Split.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.