Foto: Petar Glebov/PIXSELL

OČUH PRERANO PREMINULE UMJETNICE OTVORIO DUŠU: Pronašao način da Izabelin duh još uvijek bude među nama

Autor: Marina Tenžera

Bila je divna osoba, plemenita, draga, svakome bi pomogla i vrhunska slikarica. Zašto je morala otići u svojoj 39-toj godini; pitali su se prijatelji i poznanici prerano preminule akademske slikarice i grafičarke Izabele Šimunović. Njezine zdravstvene tegobe započele su u studenom 2005.-te kada joj je dijagnosticiran tumor lijevog sinusa. Iako dijagnoze ni nakon operacije nisu bile optimistične, Izabela se nije predavala. Više nije bilo izlazaka, prestala je pušiti te se okrenula istočnjačkoj medicini – meditaciji i jogi. Šestogodišnja borba s opakom bolešću financijski je iscrpila njenu obitelj pa su u zadnjih nekoliko mjeseci prijatelji s estrade organizirali humanitarne koncerte i prodajne izložbe kako bi prikupili novac za liječenje. 

Nakon smrti, njezini roditelji bivša novinarka Rada Vnuk i utemeljitelj scene „Amadeo” Nenad Jandrić svake godine rade izložbe u njezinu čast. Ove godine tog zahtjevnog zadatka prihvatila se akademska slikarica Ivona Jurić izložbom „Zatvoreni scenarij” koja se danas otvara u galeriji Šira. Kako ističe kritika: „na Ivoninim su prizorima gotovo beziznimno prisutne biljke – bilo u teglama, bilo kao prostranstva pokošenih njiva ili kao divljina u kojoj vegetacija buja nekontrolirano, slijedeći samo svoje unutarnje zakone. Sve su te slike pogodne za različite narativne interpretacije i učitavanja različitih smislova.”

Ova talentirana 34.-godišnjakinja 2014.-te ostvarila je rezidencijalni boravak u Cite Internationale des Arts u Parizu, 2015.-te, Air Kaunas u Litvi, a 2016-te CEEC u Kini. Dobitnica je nagrade Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu za izuzetan uspjeh tijekom studija i za vrijeme izrade diplomskog rada. Također je nagrađena HDLU-ovom nagradom za mladog umjetnika 2013.-te, te Velikom otkupnom nagradom 7. hrvatskog triennala akvarela 2016.-te.

Za 7Dnevno, Izabelin očuh i utemeljitelji te voditelj Scene Amadeo Nenad Jandrić otvorio je dušu: „Izabela je bila članica Scene Amadeo koji je počeo s radom 2000-te u Atriju Prirodoslovnog muzeja. Nažalost, 2010.-te je otišla. Četiri mjeseca nakon smrti, u srpnju, napravili smo izložbu njezinih radova ‘Otisci duše’. Onda smo se dogovorili kako bi joj najbolje odali počast. Napravili smo izložbu prethistorijskih piktograma uz uvjet da jedna slika uđe u trajni fundus prirodoslovnog muzeja.  Kasnije smo s ravnateljicom Muzeja Tatjanom Vlahović krenuli raditi skupnu izložbu autora koji su slikali u spomen na Izabelu i vrlo uglednih imena poput Baneta Milenkovića, Petra Dolića, Denisa Kraškovića, Dore Kovačević, Dominique Jurić, Marije Ujević i Vatroslava Kuliša što se poklopilo s desetom godinom od osnutka Amadea. Prošle godine odlučili smo se na prirodoslovnu tematiku, izlagala je Manuela Pauk uz potporu Ureda za kulturu grada Zagreba, a ove godine u čast Izabeli izložbu je napravila floristica Ivona Jurić.”- zaključio je očuh koji je u izložbama pronašao način da Izabelin duh još uvijek bude među nama.

Izložba se može razgledati do 2. listopada.

Autor:Marina Tenžera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.