Objavljeni dobitnici Pulitzerove nagrade za 2010. godinu

Autor: hina

Nagradu za istraživačko novinarstvo dobili su Barbara Laker i Wendy Ruderman iz Philadelphia Daily Newsa, za pisanje o otpadničkoj policijskoj ekipi za suzbijanje narkotike, te Sheri Fink iz ProPublica, u suradnji s The NYTimes Magazinom za priču o liječnicima jedne bolnice odsječene uraganom Katrina 2005.

U New Yorku su u ponedjeljak objavljena imena dobitnika i finalista Pulitzerove nagrade, najprestižnije američke nagrade za novinarstvo.

Novinarsku nagradu za javnu službu dobio je list Herald Courier iz Bristola u Virginiji, za napise novinara Daniele Gilberta o makinacijama s naknadama za prirodni plin, koje prima tisuće zemljoposjednika na jugu Virginije, što je potaknulo istragu parlamenta te američke savezne države.

Nagradu za izvještavanje o prijelomnoj vijesti dobila je redakcija lista The Seattle Times, za pokrivanje incidenta s ubojstvom četvorice policajaca u kafiću u predgrađu Seattlea i 40-satnoj potjeri za ubojicom.

Nagradu za istraživačko novinarstvo dobili su Barbara Laker i Wendy Ruderman iz Philadelphia Daily Newsa, za pisanje o otpadničkoj policijskoj ekipi za suzbijanje narkotike, te Sheri Fink iz ProPublica, u suradnji s The New York Times Magazinom za priču o liječnicima jedne bolnice odsječene uraganom Katrina 2005.

Nagrada za priču o hamburgerima

Nagradu za analitičko izvještavanje, dobio je Michael Moss i članovi redakcije The New York Timesa, za pisanje o hamburgerima zatrovanim bakterijama i drugim problemima sa sigurnošću hrane u SAD-u.

Nagradu za lokalno izvještavanja dobila je Raquel Rutledge iz Milwaukee Journal Sentinela, za prijevare i zlouporabe u programu skrbi za djecu siromašnih roditelja.




Za nacionalno izvještavanje nagrađeni su Matt Richtel i članovi redakcije The New York Timesa, za niz napisa o opasnoj uporabi mobitela, računala i drugih naprava tijekom upravljanja motornim vozilima.

Nagradu za međunarodno izvještavanje dobio je Anthony Shadid iz The Washington Posta, za seriju napisa o Iraku u svjetlu povlačenja američkih snaga i naslijeđu koje iza njih ostaje.

Nagradu za poseban prilog dobio je Gene Weingarten iz The Washington Posta za napis o roditeljima koji su slučajno usmrtili svoju djecu, zaboravivši ih zaključane u automobilima.




Za komentar je nagrađena Kathleen Parker iz The Washington Posta za kolumnu posvećenu spektru političkih i moralnih pitanja.

Nagradu za umjetničku kritiku dobila je Sarah Kaufman iz The Washington Posta za svoj pristup kritici modernog plesa.

Nagrada za pisanje uvodnika dodijeljena je Todu Robbersonu, Colleen McCain Nelson i Williamu McKenzieu iz Dallas Morning Newsa.

Karikatura, fotografija, beletristika

Nagradu za karikaturu dobio je Mark Fiore, samostalni autor koji objavljuje u San Francisco Chronicleu.

Nagradu za prijelomnu fotografiju dobila je Mary Chind iz The Des Moines Registera, za snimku spasitelja koji pokušava iz vode izvući jednu ženu.

Za reportažnu fotografiju nagrađen je Craig F. Walker iz The Denver Posta, za portert tinejdžera koji se prijavio u američku vojsku na vrhuncu nasilja u Iraku.

U ponedjeljak su objavljena i imena Pulitzerovih nagrada za umjetnost, koje su dobili za beletristiku: roman Tinkers, Paul Hardinga (Bellevue Literary Press); za dramu – rock mjuzikl Next to Normal, na glazbu Toma Kitta te tekst i stihove Briana Yorkeya.

Za povijesnu literaturu “Lords of Finance: The Bankers Who Broke the World”, autora Liaquat Ahameda (The Penguin Press).

Za biografiju “The First Tycoon: The Epic Life of Cornelius Vanderbilt by T.J. Stiles”, autora Alfreda Knopfa.

Za poeziju “Versed”, autora Rae Armantrout (Wesleyan University Press).

Za publicistiku “The Dead Hand: The Untold Story of the Cold War Arms Race and Its Dangerous Legacy”, autora Davida Hoffmana (Doubleday).

Za glazbu je nagrađen Violinski koncert, Jennifer Higdon (Lawdon Press).

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.